Compania care a „țepuit" NASA se numește Sapa Profiles și a fost dată în judecată și ar putea plăti aproape 47 de milioane de dolari despăgubiri instituției de cercetare, dar și Ministerului Apărării al S.U.A., pentru că și guvernul american a fost pe lista victimelor acelei companii (în total, au fost păcăliți vreo 200 de clienți).
Cu siguranță te întrebi cum s-a întâmplat. Ei bine, din cauza aluminiului de proastă calitate și a pieselor asemenea, două misiuni au fost afectate și au eșuat: Orbiting Carbon Observatory (OCO), lansată în 2009 și misiunile Glory, începute în 2011.
În cazul ambelor lansări, încărcătura (un satelit) n-a putut să se desprindă la timp de rachetă. Treapta a treia de viteză a fost încetinită și dispozitivul nu a putut ajunge pe orbită.
Eșecuri de dimensiuni incredibile în numele NASA
Eșecul celor două misiuni ar fi costat NASA în jur de 700 de milioane de dolari. Această sumă nu va fi recuperată niciodată de la Sapa Profiles Inc.
Totuși, asta ar putea crea un precedent ca așa ceva să nu se mai întâmple pe viitor. În acest caz se pare că s-a întâmplat ceva asemănător scandalului Dieselgate din cadrul Volkswagen.
Sapa Profiles a fentat testele de calitate a produselor furnizate, iar NASA a crezut pe cuvânt că achiziționează aluminiu de calitate superioară. În realitate, angajații din cadrul Sapa erau puși să falsifice „din pix" rezultatele testelor, pentru că se bazau că NASA n-are posibilitatea să testeze toate componentele pe care le cumpără.