Molenbeek, un cartier din capitala Blegiei, locuit în special de musulmani, a fost zilele trecute din nou ținta perchezițiilor poliției, la doar câteva pre dupî sângeroasele atentate teroriste de la Paris. O mașină înmatriculată în Belgia i-a adus pe oamenii legii în Molenbeek. Șapte suspecți au fost arestați. Printre aceștia, fratele unuia dintre teroriștii care s-au aruncat în aer în sala de concerte Bataclan - cetățean francez care locuia în Belgia. Un al treilea frate este în prezent ținta unei uriașe operațiuni de urmărire.
Declarațiile oficialilor francezi și belgieni au fost revelatoare. "Atacurile oribile au fost pregătite peste graniță de un grup de indivizi care locuiau în Belgia și care au beneficiat de complici din Franța", a spus ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.
"Aproape întotdeauna există o legătură cu Molenbeek. E o problemă uriașă, firește", a admis premierul belgian Charles Michel.
În Molenbeek, o parte a populației se bucură de o situația materială bună, iar efectele gentrificării sunt vizibile. În zonă există totuși o rată a șomajului de până la 30-40%. Venitul mediu este în urma mediei la nivel național.
"Printre oamenii care locuiesc aici și care au senzația că nu vor avea niciodată o viață bună există un teren fertil pentru recrutare", spune Bilal Benyaich, senior fellow al Institutului Itinera, coordonator al studiilor pe tema islamismului radical.
Celulele islamiste radicale au apărut în Belgia în urmă cu mulți ani și au participat la multe atacuri, printre care atentatele de la Madrid din 2004, atacul din ianuarie 2015 de la Charlie Hebdo, tentativa de atac din trenul de mare viteză care a fost oprită de doi militari americani.
Belgia, în general, este un formidabil exportator de militanți pentru războiul dn Siria. Aproape 500 de oameni au plecat să lupte alturi de Statul Islamic - în jur de 130 s-au întors, 77 au murit și 200 rămân în continuare pe front.
De unde au apărut islamiștii radicalizați din Belgia? O parte din imigranți au sosit în umă cu 50 de ani, din Maroc și Turcia. Au urmat alții din Libia și Egipt. Apoi, în 1970, Arabia Saudită și alte state din Golf au început să finanțeze școli religioase și moschei rigide sau chiar radicale, generând tensiuni între ramura Wahabbită și cea mai moderată a islamului.
Azi, cartierul are peste 10 moschei, unele cu o orientare radicală, multe dintre ele funcționând ascuns, în clădiri vechi.
Mesajul promovat de școala wahabbită saudită a prins rădăcini printre copiii pe imigranți fără job și fără identitate din Belgia. Iar acum, Statul Islamic a preluat misiunea de radicalizare.