Doctorul de la Terapie intensivă Martin Tobin a declarat că Floyd a murit asfixiat, din cauza modului brutal în care a fost reținut.
Chauvin, în vârstă de 45 de ani, a fost filmat presând cu genunchiul gâtul lui Floyd timp de mai bine de nouă minute, în cadrul arestului acestuia din luna mai a anului trecut. Fostul ofițer este acuzat de crimă, dar a respins acuzațiile.
În cadrul aceleiași mărturii, Doctor Tobin a contrazis, de asemenea, argumentul apărării, conform căruia analgezicul fentanyl ar fi cauzat obstrucția căilor respiratorii în cazul lui Floyd.
În cadrul unui raport de analiză toxicologică emis în iunie, s-a constatat că victima prezenta, într-adevăr, substanța în sânge. Medicul susține însă că respirația lui Floyd nu a încetinit destul pentru ca analgezicul să fi fost un factor cauzal în pierderea totală a oxigenului, conform BBC.
Filmarea în care apare Chauvin, ofițerul caucazian, cu genunchiul pe gâtul afro-americanului Floyd a cauzat proteste globale împotriva rasismului. Procesul este în cea de-a doua săptămână și se așteaptă să dureze aproximativ o lună. Apărarea își va prezenta cazul începând de săptămâna viitoare.
Acuzarea în cazul ofițerului Chauvin a început să lucreze cu experți în domeniul medical. Întrebat despre încătușarea lui Floyd cu mâinile la spate, la care se adaugă presiunea exercitată de greutatea lui Chauvin pe pieptul bărbatului, doctorul Tobin - expert în medicină pulmonară - susține că capacitatea victimei de a inspira ar fi fost grav afectată.
Potrivit medicului, Floyd a murit în urma unui stop cardiac provocat de lipsa de oxigen din sângele acestuia.
"George Floyd este ținut cu forța la pământ, deci asfaltul joacă un rol major în a-l împiedica să își lărgească cavitatea pulmonară", susține Tobin. "Este ținut cu forța pe asfalt, așadar și modul în care îl apasă pe cătușe... e ca și cum partea stângă a corpului său ar fi prinsă într-o menghină." Doctorul a explicat că poziționarea cătușelor a fost și ea relevantă: "Este vorba despre modul în care sunt apăsate, locul în care sunt apăsate. Acești factori intervin în procesul de respirație." Potrivit medicului, poziția genunchiului cu care Chauvin apăsa pe pieptul lui Floyd a avut un efect similar cu situația în care "un medic chirurg i-ar fi scos plămânul stâng". "Nu tocmai, dar ceva asemănător", a punctat medicul.
"Și-a folosit ultimele resurse și se chinuie pur și simplu să respire, împingând asfaltul cu degetele, încercând să tragă cât mai mult aer în plămânul drept", a adăugat Tobin.
Doctorul susține că Floyd arăta deja semne de afectare cerebrală cu aproximativ patru minute înainte ca Chauvin să își ridice genunchiul de pe gâtul bărbatului, și că o persoană perfect sănatoasă "ar fi murit", în condiții similare.
Cu aproximativ trei minute înainte ca Chauvin să se fi ridicat, spune Tobin, "nu mai rămăsese deloc oxigen în corpul bărbatului". "Genunchiul rămâne pe gâtul victimei încă trei minute și 27 de secunde după ce își dă ultima suflare", relatează medicul. "După ce ofițerii constată că nu mai avea puls, genunchiul rămâne pe gât încă două minute și 44 de secunde", mai spune acesta.
Principalul examinator medical, care a realizat autopsia victimei, este așteptat să prezinte dovezi în cadrul procesului abia vineri. Miercuri, șeful poliției din Minneapolis a depus mărturie că Chauvin nu a respectat procedurile poliției, în cadrul arestului lui Floyd. Medaria Arradondo a declarat că modul în care fostul ofițer l-a reținut pe bărbat nu a fost conform pregătirii sale și "în mod clar a fost împotriva eticii și valorilor" acestora.
Avocatul apărării, Eric Nelson, a spus că acțiunile unui ofițer trebuie văzute din punctul de vedere al agentului la fața locului, nu în retrospectivă. Apărarea susține că eforturile lui Floyd de a se opune arestării au făcut necesară reținerea forțată a acestuia și că, pe lângă abuzul de substanțe, probleme preexistente la inimă au contribuit la moartea bărbatului.