Mitshubishi Materials, una dintre companiile celebrului grup nipon, s-a oferit să achite compensaţii pentru victimele şi urmaşii a mii de chinezi Şi coreeni pe care i-a folosit ca sclavi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Între 1943 şi 1945, aproximativ 3.600 de muncitori au fost aduşi cu forţa din regiunea Manciuria şi exploataţi în minele deţinute de Mitshubishi.
Acum, compania s-a angajat să îi găsească pe toţi supravieţuitorii sau pe familiile victimelor, cărora le va plăti câte 15.000 dolari americani. Înţelegerea a fost semnată la Beijing, în prezenţa a trei foşti mineri, care au reprezentat miile de chinezi exploataţi în acea perioadă.
"Recrutarea forţată şi munca în regim de sclavie sunt infracţiuni grave comise de armata Japoniei, în perioada de invazie şi ocupaţie. Sperăm că Japonia va avea o atitudine responsabilă faţă de trecutul ei şi că va rezolva în mod serios şi adecvat aceste probleme rămase din trecut.", spune Hua Chunying, purtătoare de cuvânt Ministerul chinez de Externe.
Pe lângă bani, Mitsubishi Materiale a fost de acord să ridice şi monumente comemorative pe locul unde au activat fostele mine.
Şi alte firme nipone au folosit oameni în regim de sclavie pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a suplini deficitul de forţă de muncă provocat de război. În total, peste 40.000 de oameni au fost astfel exploataţi. 7.000 dintre ei au murit din cauza condiţiilor improprii şi a regimului dur de muncă.