Schaeuble a declarat pentru ediția duminicală a ziarului Bild că tribunalele germane au decis cu ceva timp în urmă că refugiații nu sunt tratați în mod uman în Grecia și că nu pot fi trimiși înapoi, în această țară, în pofida a ceea ce prevede regulamentul de la Dublin, scrie Agerpres.
Grecia, principala poartă de intrare în Europa pentru migranții care traversează Marea Egee, s-a confruntat cu critici din partea mai multor țări din UE care sunt de părere că autoritățile de la Atena au făcut prea puțin pentru a gestiona afluxul de sute de mii de oameni care sosesc pe țărmurile sale.
"Grecii nu ar trebui să dea vina pe alții pentru problemele lor, ar trebui să vadă cum pot ei înșiși îmbunătăți lucrurile", a spus Schaeuble, care a adoptat o atitudine mai conciliantă față de statele din Europa de Est care și-au exprimat reticența în a accepta migranți, în conformitate cu cotele obligatorii stabilite de UE. "Solidaritatea nu începe cu insultarea celuilalt. Și statele est-europene vor trebui să primească refugiați, dar mult mai puțini decât Germania", a spus el.
"Cea mai mare criză a imigrației din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial înseamnă totodată că țările europene trebuie să-și sporească cheltuielile militare. Trebuie să cheltuim mult mai multe fonduri pentru inițiative comune de apărare. În cele din urmă, scopul nostru trebuie să fie o armată europeană comună. Fondurile pe care le cheltuim cu cele 28 de armate naționale le-am putea folosi mult mai eficient împreună. Pentru Germania, aceasta înseamnă că va trebui să sprijinim politicile noastre internaționale și de securitate mai intens decât ne-am dori-o", a adăugat ministrul german, care a apreciat că Orientul Mijlociu nu va deveni stabil fără un angajament european mai mare.
Ministrul de finanțe german critică politica Greciei privind refugiații
Ministrul de finanțe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a criticat duminică Grecia în legătură cu modul în care gestionează problema refugiaților, spunând că Atena a ignorat ani la rând regulamentul de la Dublin al Uniunii Europene care presupune ca imigranții să depună cerere de azil în prima țară UE în care au sosit, iar țara respectivă este obligată să-i înregistreze, transmite Reuters.