Cel mai emoţionant moment al spectacolului - toţi cei prezenţi au lăcrimat, au cântat şi aplaudat minute în şir - a fost adus în scenă de un duet inedit. Celebra soprana Felicia Filip şi Andrei Păunescu au interpretat într-un mod original “Rugă pentru părinţi” pe versurile regretatului Adrian Păunescu. Iar Felicia Filip nu s-a oprit aici cu surprizele pregătite românilor din Italia. Îmbrăcată într-un costum popular vechi de peste 100 de ani, pus la dispoziţie de Mariana Birică, cel mai mare colecţionar din Europa, regina Traviattei a interpretat Ciuleandra, melodie populară autentic românească. Piesele interpretate de marii noştri artişti au fost transpuse în desene pe nisip (sand art) de către scenografa Mariana Pachis.
Realizatorul Realitatea TV Lavinia Şandru, unul dintre organizatorii serii speciale şi amfitrion al spectacolului, a recitat, împreună cu întreaga sală, poezia “Poetul” a lui George Coşbuc, în ale cărei versuri se regăsesc, probabil, majoritatea celor pe care viaţa i-a trimis să trăiască la mii de kilometri de ţară:
“Sunt suflet în sufletul neamului meu
Şi-i cânt bucuria şi-amarul -
În ranele tale durutul sunt eu,
Şi-otravă deodată cu tine o beu
Când soarta-ţi întinde paharul.”
Amabasada României la Roma a fost şi ea alături de miile de români. Laviniu Ene a punctat momentul important al zilei de 27 aprilie, sanctificarea Papei Ioan Paul al II-lea, pentru românii de pretutindeni, dar în special pentru cei din Italia. Reprezentantul ambasadei a subliniat faptul că sprijinul important al Papei Ioan Paul al II-lea a făcut ca soarta conaţionalilor noştri din peninsulă să se îmbunătăţească simţitor. Practic, fără acest sprijin moral, românii din Italia nu erau astăzi cine sunt. Pe de altă parte, Laviniu Ene nu a uitat nici ziua de azi, 28 aprilie, ziua din care românii de o parte şi de altă a Prutului nu vor mai fi despărţiţi de vize.
Spectacolul de la Roma a fost regizat şi anul acesta de Cornel Diaconu, iar amfitrioni au fost realizatorul Realitatea TV Lavinia Şandru şi preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac.
"Ne-am obişnuit ca an de an să organizăm cât mai multe manifestări pentru românii care trăiesc în Italia. Sunt momente extrem de importante prin care ne readucem aminte de locurile de unde venim, de obiceiurile noastre şi să ne mai stingem puţin din dorul de România” a spus la final Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia.