Anunţul urmează apelurilor urgente făcute de guvernul Maltei după ce sute de migranţi au primit sâmbătă permisiunea de a debarca pe insula mediteraneană. Mulţi dintre aceşti migranţi se aflau blocaţi pe mare de câteva săptămâni, unii chiar din 30 aprilie. Malta, la fel ca Italia, a anunţat că nu mai poate accepta migranţi în timpul pandemiei de COVID-19.
Comisia Europeană, care în general este responsabilă cu coordonarea redistribuirii migranţilor între ţările membre, este mulţumită că migranţilor li s-a permis să părăsească navele, a precizat purtătorul de cuvânt al CE, care a adăugat că este nevoie de o soluţie pe termen lung pentru salvarea migranţilor care încearcă să ajungă în Europa pe mare. Pe de altă parte, organizaţia neguvernamentală germană Sea Watch a anunţat luni că îşi va relua operaţiunile de salvare a migranţilor în Marea Mediterană şi în acest sens a luat măsuri de prevenire a COVID-19 la bordul navei sale Sea Watch 3.
Vasul Sea Watch 3, care a părăsit portul sicilian Messina după trei luni de imobilizare, se îndrepta luni către zona de salvare din largul coastelor libiene, a anunţat ONG-ul german pe Twitter. După mai mult de două luni, Sea Watch 3 va fi singurul ONG care va desfăşura operaţiuni de salvare a migranţilor plecaţi în condiţii periculoase din Libia în încercarea de a ajunge în Europa.