'Până acum, experiența voastră în domeniul mondializării a fost una amplă: economia noastră se îndreaptă spre alte țări, instalează uzine, vinde produse și bilanțul este pozitiv pentru locurile de muncă din Germania și întreprinderile noastre', a declarat Merkel la congresul sindicatului IG Metall de la Frankfurt.
Prima economie europeană, multă vreme campioană mondială a comerțului exterior, exportă în valoare de peste 100 de miliarde de euro pe lună în străinătate și timp de decenii acest lucru a dictat creșterea economică a Germaniei.
'Iar acum asistăm la o mișcare inversă: mondializarea este cea care vine spre noi', a continuat cancelarul federal german, care a deschis larg ușa în fața sutelor de mii de candidați la azil care se îndreaptă spre Europa.
'Ceea ce se întâmplă departe de noi', de exemplu războiul care face ravagii în Siria sau haosul în care se scufundă Libia, 'devine concret pentru noi sub forma refugiaților' și 'trebuie să învățăm să gestionăm aceasta', a pledat Merkel.
'Avem datoria să acceptăm un anumit grad de imigrație legală, aceasta înseamnă mondializare', a continuat cancelarul federal german, subliniind că 'în epoca smartphone-urilor nu ne putem închide în noi, (pentru că) oamenii știu bine cum trăim în Europa'.
Chiar dacă migranții sosiți în masă plasează Europa și Germania în fața unei 'mari provocări', 'pentru mine este o evidență de a spune că 'vom reuși'', a reiterat Merkel, în condițiile în care astfel de afirmații, care constituie un credo al său în această criză a refugiaților, îi atrag tot mai multe critici în Germania și în străinătate.
Germania se așteaptă pentru acest an la cel puțin 800.000 de cereri de azil.