Denis ştie să asambleze, la doar 14 ani, o puşcă de tip Kalaşnikov. Un copil-soldat în devenire, el abia aşteaptă să se alăture insurgenţilor proruşi care lupta cu forţele ucrainene, relatează AFP în pagină electronică.
"Dacă aş fi adult, aş lupta", spune băiatul slab şi ciufulit, originar din Hartizk, un oraş devastat de război situat într-o zona aflată sub controlul rebelilor.
"Vreau să văd războiul, să învăţ să împuşc, să văd tancurile", spune Denis emoţionat, încadrat de doi rebeli adulţi, care îl aprobă dând din cap, informează Ziare.com.
UNICEF anunţă în ianuarie că nu deţine nicio dovadă a faptului că sunt folosiţi copii într-unul dintre cele mai sângeroase conflicte de la sfârşitul Războiului Rece încoace.
Agenţia ONU estimează că aproximativ 250.000 de copii sunt exploataţi în războaie, în aproximativ 24 de ţări, multe dintre ele în Africa.
Însă autorităţile prooccidentale de la Kiev îi acuză pe rebeli că antrenează o mică armata de copii-soldaţi în şcoli asupra cărora deţin controlul.
Aproximativ 20 de copii, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, sunt formaţi - în primele săptămâni ale vacanţei lor de vara - la Hartizk, care avea aproximativ 60.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului civil, în aprilie 2014.
Denis învaţă, alături de unii dintre ei, exerciţii militare de baza. Însă părinţii săi se tem pentru el, un lucru de înţeles, având în vedere că au fost prinşi la mijloc în acest conflict armat care s-a soldat cu 6.500 de morţi şi care da puţine semne că s-ar termină, după 15 luni de război.
"Ei nu vorbesc cu mine despre război. Îl urăsc", spune Denis. "Nici măcar nu se uită la ştiri", adaugă el.
Alţi copii, că Alina, în vârstă de 17 ani, iau lecţii de acordarea primului ajutor, organizate de conducerea rebelă.
"Suntem încă nişte copii şi nu suntem pregătiţi să mergem pe front", spune ea.
"Dar dacă se va întâmplă ceva, aş vrea să pot să ajut", adaugă tânăra.