Povestea lui Madeleine Albright este sinonimă cu trăirea "visului american". Implicată târziu în politică, ea a reuşit să se impună într-o funcţie care este, de obicei, percepută ca fiind apanajul bărbaților.
Madeleine Albright s-a afirmat într-o epocă frământată, fiind unul dintre factorii de decizie care au contribuit la confirmarea geopolitică a lumii în care trăim astăzi. În timpul mandatului său, ea s-a confruntat cu evenimente spinoase precum: obţinerea păcii în Orientul Mijlociu, intervenţia armată din Kosovo şi multe altele.
Miercuri, la Washington, colegii din Partidul Democrat si prietenii săi, o vor sărbători printr-un prânz fastuos, devenit tradițional in ultimii ani, cu specificația că în acest an toţi se mobilizează pentru a o sprijini pe Hillary Clinton să devină primul preşedinte femeie al SUA, aşa cum Albright a fost prima femeie secretar de stat.
Biografie
Madeleine Albright s-a născut într-o familie de evrei cehi convertiți la catolicism. Tatăl ei, Josef Korbel, (Körbel) a fost diplomat al Cehoslovaciei, apoi profesor de politică la Universitatea Denver. Înainte de invazia nazistă în Cehoslovacia, în anul 1939, s-a refugiat cu familia la Londra. După cel de-al Doilea Război Mondial, familia Korbel s-a întors la Praga.
În anul 1948, după lovitura de stat comunistă în Cehoslovacia, familia Korbel a plecat din nou în exil, de această dată în SUA.
În anul 1957 Madeleine Albright a primit cetățenia Statelor Unite, potrivit Wikipedia.ro.
A studiat la Universitatea de Științe Politice Wellesley College și apoi Dreptul la Columbia University, studii încheiate în 1976. Între elevii tatălui ei s-a numărat Condoleezza Rice, care va îndeplini și ea în viitor funcția de secretar de stat.