Adept al simbolurilor politice puternice, Emmanuel Macron a ales ca primă etapă a vizitei sale în China oraşul Xi'an, capitala statului Shaanxi, pământul natal al actualului preşedinte chinez Xi Jinping. Acolo, liderul francez rosteşte un discurs despre relaţiile sino-franceze, patrimoniu şi viitorul multilateralismului.
Cu omologul său chinez şi cu ceilalţi responsabili politici dar şi culturali şi economici ai ţării gazdă, Macron se va întâlni la Beijing marţi şi miercuri. O ocazie de a aborda cu ei locul Chinei în guvernanţa mondială şi refondarea Europei. Vizita în China îi va oferi ocazia preşedintelui francez să semneze o serie de contracte economice şi să aprofundeze parteneriatul strategic în jurul unor sectoare de vârf precum cele aeronautice şi nucleare. Peste 50 de mari patroni îl însoţesc pe preşedintele francez în acest prim voiaj al său în a doua economiei a lumii.
Pe plan geostrategic, palatul Elysée estimează că există o fereastră de tir favorabilă lui Macron. Acesta ar dori să profite de contextul mondial şi în particular de retragerea SUA de pe scena internaţională pentru a intra în breşa deschisă. Macron s-ar putea de exemplu erija alături de Xi Jinping în co-lider al luptei mondiale contra încălzirii climatice. Francezul l-ar putea de asemenea coopta pe chinez în combaterea terorismului, în particular în Sahel.
Rămâne de văzut cât se va lăsa sedus de tânărul şi ambiţiosul lider francez, experimentatul şi nu mai puţin ambiţiosul preşedinte chinez.