Numărul turiştilor străini în Turcia a scăzut cu peste 40% în iunie, potrivit datelor oficiale publicate joi, care marchează cel mai mare declin din ultimii cel puţin 22 de ani, din cauza tensiunilor cu Rusia şi a unei serii de atacuri cu bombe, relatează Reuters, citată de News.ro.
Declinul este ultima dintr-o serie de ştiri proaste despre economia Turciei, într-o perioadă în care încrederea investitorilor străini este erodată de incertitudinile politice şi de securitate.
Tentativa de lovitură de stat care a avut loc în iulie a întunecat şi mai mult perspectivele economiei turce, considerată anterior drept lider al pieţelor emergente.
Unii analişti au anticipat că veniturile din turism ale Turciei, unul dintre pilonii economiei ţării, ar putea scădea cu 25% în acest an, respectiv cu 8 miliarde de dolari, sumă echivalentă cu 1% din PIB.
Tendinţa negativă a sectorului turistic este probabil să continue.
La sfârşitul lunii iunie, 45 de oameni au fost ucişi în atacuri armate şi cu bombe la principalul aeroport din Istanbul, atac atribuit de autorităţi militanţilor Statului Islamic.
În iulie, o facţiune a armatei a încercat să îndepărteze guvernul, iar în urma puciului nereuşit cel puţin 246 de oameni au fost ucişi.
Grupul britanic de turism Thomas Cook a redus estimările referitoare la profitul anual, după ce tensiunile din Turcia i-au făcut pe turişti să îşi schimbe planurile de vacanţă.
Sosirile de turişti în Turcia au scăzut în iunie cu 41% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 2,44 milioane de persoane, potrivit datelor Ministerului Turismului. Acesta este cel mai grav declin înregistrat din 1994, când au început să fie colectate astfel de date.
Recordul precedent a fost consemnat în luna mai, cînd sosirile au scăzut cu 34,7%.
Autorităţile de la Ankara şi Moscova au început recent să îşi refacă relaţiile, dar sosirile turiştilor ruşi în Turcia au scăzut în primele şase luni ale anului cu 87%.