În timp ce limba engleză rămâne cea dominantă, recensământul din 2021 arată o creștere a popularității limbilor străine. În doar un deceniu, limba română a urcat în clasament pe locul doi, un salt de 17 locuri față de recensământul anterior, din 2011.
Acest fenomen are loc din cauza faptului că tot mai mulți migranți au venit să lucreze în Marea Britanie. În Londra, spre exemplu, sunt cartiere în care românii reprezintă majoritatea populației.
Guvernul de la Londra vede, însă, acest lucru ca pe o adevărată problemă. Ministrul de Interne a anunțat recent noi măsuri conform cărora, de anul viitor, se va reduce numărul lucrătorilor migranți, dar și al oamenilor care intră în Regat.
"Din luna mai (2024 -n.r.), numărul persoanelor eligibile să vină în Regatul Unit va fi cu 300 de mii mai mic decât anul trecut. Este cea mai mare reducere înregistrată", a anunțat ministrul de Interne al Marii Britanii, James Cleverly.
Nivelurile ridicate de migrație au dominat peisajul politic al Marii Britanii de mai bine de un deceniu și au fost un factor cheie în votul din 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene.