UPDATE: Turcia și Uniunea Europeană vor coopera pentru a pune capăt fluxului de migranți ilegali către insulele grecești și vor începe relocarea de refugiați sirieni direct din Turcia către UE, potrivit proiectului de acord.
În document, pregătit în cursul summitului de la Bruxelles, se arată că Turcia și UE își reafirmă angajamentul de a continua legăturile și solidaritatea dintre ele și de a adopta acțiuni orientate pe rezultate pentru pregătirea viitorului lor comun. Acesta este un angajament ferm al Turciei și al Uniunii Europene pentru a pune capăt migrației ilegale către UE.
Ținând cont de importanța depășirii provocărilor comune existente și de progresele de până acum în aplicarea documentului ''EU-Turkey Joint Action Plan and its Annex'', adoptat la summitul UE-Turcia din 29 septembrie de la Bruxelles și de alte dispoziții prevăzute,
TURCIA
1) Îi va readmite rapid pe toți migranții ilegali care trec din Turcia către insulele grecești, fără să fie afectate angajamentele actuale ale Ankarei în baza dreptului internațional. Procesul de readmisie va fi pentru o perioadă temporară și doar în scopuri umanitare.
2) În acest scop, va staționa, în acord cu guvernul grec, un numărul adecvat de ofițeri pe probleme de imigrație și legătură în unitățile de monitorizare ('Irregular Migration Monitoring Units') stabilite în principal în Lesbos, Chios, Leros și Kos, pentru a ajuta la facilitarea procesării cazurilor de readmisie.
3) Va utiliza efectiv toate instrumentele administrative și legale corespunzătoare pentru a servi scopurilor mai sus declarate, inclusiv în înțelegerile bilaterale care vor fi aplicate în acord cu guvernul grec.
4) Va coopera efectiv cu UE, precum și cu UNHCR, pentru a asigura reinstalarea rapidă, în spiritul împărțirii sarcinii, a sirienilor în statele membre ale UE, pe baza formulei ''Pentru fiecare sirian readmis de către Turcia din insulele grecești, un alt sirian va fi relocat din Turcia către statele membre ale UE''.
5) Va aplica efectiv proiectele, depuse de către Turcia și decise de comitetul pentru refugiați (Refugee Facility Steering Committee), și va coopera cu statele membre ale UE la orice efort comun de stabilire a unor zone umanitare sigure în interiorul Siriei.
UNIUNEA EUROPEANĂ
6) Îi va evacua complet pe refugiații din insulele grecești și îi va readmite doar pe acei care au ajuns în insule după o dată ce urmează să fie stabilită.
7) Va acoperi costurile angajate (în procesul de readmisie).
8) Referitor la punctul 5 din declarația UE-Turcia din 29 noiembrie, în loc de octombrie, va adopta și aplica reglementările Consiliului UE privind ridicarea regimului vizelor pentru cetățenii turci în zona Schengen până cel târziu iunie 2016, pe baza unei ''foi de parcurs'' accelerate, în conformitate cu Acordul de Readmisie.
9) Va reinstala efectiv și rapid sirieni din Turcia pe baza formulei prevăzute la Articolul 4, pentru a menține un echilibru lunar, și va coopera cu Turcia la orice efort pentru stabilirea de zone umanitare sigure în interiorul Siriei.
10) Va pregăti pentru decizie deschiderea de noi capitole (referitor la procesul negocierilor de aderare a Turciei la UE).
11) Va accelera și va facilita transferul și achitarea fondului pentru refugiații sirieni (Refugee Facility for Syrians) și va decide cu privire la un fond suplimentar de trei miliarde de euro până la sfârșitul lui 2018.
12) Va evalua progresele împreună cu Turcia lunar, inclusiv locurile corespunzătoare, stabilite de comun acord.
UPDATE: Proiectul de declarație, întocmit în cursul summitului UE-Turcia de luni, cuprinde acțiunile pe care ar putea să le întreprindă fiecare parte pentru a pune capăt crizei migrației. Printre propuneri figurează cea potrivit căreia Turcia îi va prelua pe toți migranții ilegali din insulele grecești, inclusiv sirieni, în timp ce UE va prelua direct din Turcia câte un refugiat sirian pentru fiecare sirian reprimit de către Ankara din insulele elene, informează Agerpres.
UPDATE: Liderii europeni urmează să examineze împreună "noile idei" ale Ankarei, după care să se întâlnească din nou cu premierul turc, Ahmet Davutoglu, la cină, ceea ce va conduce la o prelungire a summitului, a declarat pentru AFP un oficial european de rang înalt, informează Mediafax.
Summitul UE-Turcia, care a început luni, a intrat deja în prelungiri pe fondul neînțelegerilor, dar și al "noilor idei" lansate de Ankara, care joacă un rol crucial în stoparea fluxului de migranți.
O purtătoare de cuvânt a Angelei Merkel, Christiane Wirtz, a declarat, în cadrul unui briefing de presă de la Berlin, că a luat cunoștință de speculațiile privind o închidere a rutei Balcanilor, însă a subliniat faptul că sunt simple speculații, în condițiile în care negocierile sunt în curs de desfășurare.
'Trebuie să așteptăm', a adăugat Christiane Wirtz.
Ea a spus că va trebui să se aștepte finalul summitului și să se asculte ce va spune cancelarul pentru a afla dacă 'ea a semnat sau nu așa ceva'.
Purtătoarea de cuvânt a fost întrebată despre un proiect de declarație finală a summitului care ar exprima dorința celor 28 de state membre de a închide această rută folosită de sute de mii de migranți din Turcia și până în nordul Europei.
'Fluxul de migranți ilegali de-a lungul Balcanilor occidentali a ajuns la final. Această rută este acum închisă', se menționează în proiectul citat de AFP.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, Tobias Plate, a lăsat să se înțeleagă în același briefing de presă că este dificil să se decreteze închiderea rutei Balcanilor, în măsura în care refugiații continuă să o folosească în prezent pentru a veni în Germania.
'Fapt este că ruta Balcanilor este folosită de numeroase persoane', a spus el, vorbind despre un volum de treceri zilnice la frontiera dintre Austria și Germania 'format din trei cifre' în medie, deci de ordinul sutelor de persoane. Asta înseamnă totuși 'mai puțini oameni' decât în ultimele luni, a adăugat purtătorul de cuvânt.
El a subliniat că guvernul german are intenția de a continua să-și respecte 'obligațiile internaționale' privind primirea persoanelor persecutate care solicită protecție în Germania.
Merkel și Comisia Europeană, în dezacord cu "închiderea rutei balcanice"
Potrivit ziarelor germane Süddeutsche Zeitung și Bild, care citează surse diplomatice de la Bruxelles, Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se opun includerii în declarația finală a unei astfel de formulări privind închiderea rutei Balcanilor.
Cei 28 și Turcia s-au reunit luni la Bruxelles pentru un nou summit care își propune să ajungă la o soluție durabilă privind criza migrației, în condițiile în care țările europene încearcă de mai multe luni să se pună de acord asupra celui mai bun răspuns.
Țările din Balcani au închis în mare parte frontierele pentru migranți, astfel că zeci de mii dintre aceștia sunt blocați în Grecia, unde au ajuns după ce au traversat Marea Egee plecând de pe coastele Turciei.
Germania, izolată în Europa, pledează pentru o repartiție echitabilă și o mai bună protecție a frontierelor externe ale UE și o intensificare a luptei împotriva traficanților de migranți, însă se opune măsurilor naționale pentru limitarea afluxului de migranți.
Angela Merkel este din ce în ce mai criticată în țara sa pentru politica ușilor deschise față de refugiați, în condițiile în care 1,1 milioane de solicitanți de azil au fost înregistrați în 2015.