Relaţiile dintre România şi Republica Moldova se văd diferit de la Chişinău şi de la Bucureşti. Dacă fostul ministru de Externe român Adrian Severin crede că politica de acordare în masă a cetăţeniei româneşti moldovenilor de peste Prut este un fel de dragostea cu sila, liberalii de la Chişinău transmit Guvernului român un proiect de unire cu România.
Politica Bucureştiului de a da cetăţenie şi vize româneşti în masă ar putea lăsa Republica Moldova fără locuitori, crede Adrian Severin.
"Cred că noi greşim să spunem că moldovenii sunt români, că le vom da cetăţenie sau că le vom da prin vize posibilitatea să vină la noi şi că vom lăsa conducerea Republicii Moldova cu stat, dar fără popor", a spus eurodeputatul PSD, Adrian Severin.
Moldovenii privesc însă cu speranţă perspectiva unei vieţi şi a unui loc de muncă în România. Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, deputatul Vitalia Pavlicenco, crede că accentele anti-româneşti ale liderilor politici de la Chişinău vin doar din partea nostalgicilor după comunism.
În schimb, susţine lidera liberalilor, tinerii moldoveni informaţi şi instruiţi sunt deja în mare parte plecaţi în străinătate, la muncă. Şansa Moldovei de a ieşi din sărăcie şi de sub influenţa rusească este unirea cu România, susţine Pavlicenco.
De altfel, partidul liberal a transmis deja Guvernului şi Legislativului de la Bucureşti un proiect de unitate interstatală între România şi Republica Moldova, care presupune crearea unei adunări parlamentare la Iaşi, formată din 30 de parlamentari români şi 30 moldoveni. O comisie executivă se va ocupa de finanţarea unui mini-plan Marshall la Chişinău, iar procesul ar urma să se finalizeze odată cu aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
Deocamdată, liberalii moldoveni aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor de la Bucureşti.