„Ideea că Putin ar fi un mare jucător de șah e foarte departe de realitate. Dictatorilor întotdeauna le-a plăcut să lucreze în secret, iar Putin este un dictator KGB. Secretomanie, șantaj, acestea sunt regulile jocului său”, a precizat Garry Kasparov.
„Statele Unite și-au depășit granițele prin orice mijloace. Lucrul acesta este evident în politicile economice, culturale și educaționale pe care le impun altor state. Jocul care este mult mai apropiat de obiceiurile lui Putin este jocul de cărți. Poker”, a spus Putin.
„În 2007, în Munchen, Putin a făcut o afirmație flagrantă despre planurile sale de a restabili influența Rusiei așa cum era cu fosta Uniune Sovietică. Lui Putin nu i-a păsat prea tare de reacția Occidentului la anexarea Crimeei, pentru că oricum văzuse lipsa de reacție atunci când a dat atacul asupra Georgiei în 2008.
Assad trebuie să plece, asta a spus Obama. Însă Putin a trebuit să demonstreze că Obama se înșală. Brusc, ia decizia să se ducă la New York pentru o Adunare Generală și se întâlnește cu Obama. Se uită în ochii lui, îi strânge mâna, pentru a arăta în presa rusă că el, Putin, a mers în America și a încercat să îmbunătățească relațiile. A doua zi, avioanele Rusiei au bombardat opoziția pro-americană în Siria.
Bineînțeles că putem să îi devoalăm cacealmaua, sigur că putem să continuăm să ridicăm miza, dar la finalul zilei, câtă vreme rămânem supuși șantajului în acest cazinou geo-politic, Putin poate fi văzut drept câștigător. Dar este un joc temporar. Stă în mâinile noastre să ne asigurăm că tacticile lui vor fi transformate în pierderi”, a mai declarat Kasparov.