'Toți avem interesul de a bara calea terorismului. (...) Cel mai important acum este să transformăm această voință în acțiuni concrete și coordonate', a declarat Lavrov înaintea întrevederii cu șeful Coaliției naționale siriene, reamintind că Rusia 'se află în contact cu toate forțele politice din Siria, atât cu guvernul, cât și cu grupările de opoziție'.
Rusia pledează pentru o coaliție lărgită împotriva Statului Islamic (SI), coaliție din care să facă parte, în principal, Turcia, Irak, Arabia Saudită, dar și armata siriană, implicit președintele Bashar al-Assad. Președintele rus Vladimir Putin a evocat această idee la sfârșitul lunii iunie, iar de atunci șeful diplomației încearcă să strângă susținere din partea țărilor din regiune, însă fără mare succes până acum.
O coaliție condusă de SUA desfășoară în prezent operațiuni militare contra jihadiștilor din SI în Irak și în Siria.
Propunerea rusă a fost deja respinsă de Khaled Khoja, care, într-un interviu acordat agenției Interfax, transmis cu câteva ore înaintea întâlnirii cu Serghei Lavrov, a cerut plecarea președintelui sirian, pe care l-a indicat drept 'rădăcina problemei'. 'Assad nu are niciun rol de jucat în viitorul Siriei', a insistat liderul opoziției în exil.
Vineri, Serghei Lavrov va primi o delegație a Comitetului Conferinței de la Cairo, condusă de opozantul sirian Haytham Manna, și pe diplomatul egiptean Ramzi Ezzeddine Ramzi, adjunctul emisarului ONU în Siria, Staffan de Mistura. La Moscova se află și Saleh Moslem, liderul Uniunii Democratice Kurde (PYD), principala formațiune kurdă din Siria, în contextul în care kurzii au instituit o zonă autonomă în nordul Siriei, amintește AFP.