Dupond-Moretti a declarat pentru postul de radio Europe-1 că avocaţii lui Assange vor lua legătura cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a-i prezenta cazul, în vederea obţinerii azilului în Franţa. Julian Assange (48 de ani) a afirmat că cel mai mic dintre copiii săi şi mama acestuia sunt francezi. Avocaţii au menţionat că cererea de azil ''nu este o solicitare obişnuită'' întrucât Assange nu se află pe teritoriul francez, notează Agerpres.
Avocatul Eric Dupond-Moretti a adăugat că cererea de azil se va baza pe motive de sănătate şi umanitare, susţinând că Julian Assange prezintă semne de ''tortură psihologică''.
''Articolul 53 al Constituţiei noastre permite Franţei să ofere refugiu unui om care este ameninţat din motive privind libertatea sa de exprimare'', a explicat avocatul francez.
O cerere de azil în Franţa depusă în 2015 de către Julian Assange a fost respinsă. SUA au cerut extrădarea lui Assange, acuzându-l de 18 fapte, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii spionajului. Avocaţii săi se tem că el ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare dacă ar fi găsit vinovat în SUA.
Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie 2019 la Londra după ce Ecuadorul i-a revocat azilul diplomatic datorită căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană din capitala Marii Britanii. El se refugiase în 2012 la ambasada Ecuadorului de la Londra pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.
La 1 mai anul trecut, Assange a fost condamnat de tribunalul londonez Southwark la 50 de săptămâni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiţionate referitoare la o cerere anterioară de extrădare, depusă de Suedia. În prezent, Assange se află în detenţie la Londra, iar săptămâna viitoare, judecătoarei britanice Vanessa Baraitser i se vor prezenta argumentele pro şi contra extrădării fondatorului WikiLeaks în SUA.