Referindu-se la recenta aniversare a 25 de ani, de la căderea regimurilor comuniste în Europa de Est, și, în special, în Bulgaria, șeful diplomației americane a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că "în mod evident, bătălia a fost câștigată", dar că am ajuns, acum, din nou într-un moment în care "Rusia încearcă să impună altora voința ei, să le restrângă opțiunile și să intervină în politica internă a unei țări pentru a o controla".
În acest context, John Kerry a menționat că "există deja dovezi ale intervenției Rusiei, în politica Bulgariei, prin ajutoare financiare și alte modalități" și a evocat posibilitatea unor represalii ale Moscovei împotriva Sofiei, dacă aceasta din urmă va lua măsuri de diminuare a dependenței sale energetice față de Rusia. Kerry și-a asigurat, însă, gazdele că vor avea sprijinul Washingtonului.
Astfel, primul pas pe care Statele Unite îl vor face, în direcția susținerii Bulgariei, va fi trimiterea unui reprezentant american ce va avea ca misiune să discute, cu autoritățile bulgare, posibile proiecte în sectorul energetic, unul fiind cel avut în vedere de compania Westinghouse pentru construirea unui nou reactor, la centrala atomoelectrică de la Kozlodui.
În prezent, 90% din gazele naturale consumate de Bulgaria provin din Rusia, dar și funcționarea centralei de la Kozlodui depinde tot de combustibilul nuclear rusesc.
Mai multe pe Agerpres.