Singura rivală a lui Trump rămasă în cursa pentru nominalizarea republicană, Nikki Haley, în vârstă de 52 de ani, a declarat că ambii sunt prea bătrâni pentru a mai ocupa Biroul Oval de la Casa Albă şi ar trebui supuşi unor teste cognitive.
Cinci experţi în îmbătrânire intervievaţi de Reuters au subliniat că evaluările cognitive pot fi făcute doar de medici prin intermediul unor examinări şi teste speciale în persoană şi au avertizat că judecarea acuităţii mintale a candidaţilor pe baza unor filmuleţe prezentate la ştiri sau pe baza unor interviuri poate fi periculos de inexactă şi înşelătoare. Aceştia au spus că publicul şi mass-media din SUA riscă să devină o naţiune de "gerontologi de fotoliu".
"Facem greşeli. Probabilitatea de a greşi creşte pe măsură ce îmbătrânim. Acest lucru nu are nimic de-a face cu judecata", spune S. Jay Olshansky, profesor la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea Illinois din Chicago.
CE AU MĂSURAT SONDAJELE
Cu toate acestea, vârsta a devenit o problemă majoră în aceste alegeri, mai ales pentru Biden, cea mai în vârstă persoană care a ocupat vreodată Biroul Oval. O proporţie copleşitoare de 78% dintre respondenţii unui nou sondaj Reuters/Ipsos publicat marţi - inclusiv 71% dintre democraţi - consideră că Biden este prea bătrân pentru a lucra în guvern. Trump suferă mai puţin de scepticismul alegătorilor cu privire la vârsta sa; doar 53% dintre respondenţi, dar totuşi peste jumătate din eşantion, consideră că este prea bătrân pentru a lucra în guvern.
O proporţie de 62% dintre respondenţi, şi 37% dintre democraţi, au declarat că Biden nu este ager din punct de vedere mintal sau capabil să facă faţă provocărilor. Proporţia este de 47% dintre respondenţi şi 19% dintre republicani în cazul lui Trump.
BIDEN ŞI TRUMP FAC ÎNCURCĂTURI DE NUME
Problema vârstei a fost din nou în prim-plan după ce avocatul special Robert Hur, fost procuror republican în Maryland în timpul administraţiei Trump, a declarat săptămâna trecută, în raportul său privind gestionarea de către Biden a documentelor clasificate, că Biden este un "om bine intenţionat, în vârstă, dar cu o memorie slabă", care nu a fost în măsură să-şi amintească în faţa anchetatorilor când a murit fiul său, Beau Biden.
Biden a negat cu furie acuzaţiile lui Hur cu privire la memoria sa, spunând într-o apariţie la Casa Albă: "Memoria mea este bună". Cu toate acestea, în acelaşi discurs, el l-a confundat pe preşedintele Mexicului cu cel al Egiptului.
Oficialii, inclusiv vicepreşedintele Kamala Harris şi secretarul pentru securitate internă Alejandro Mayorkas, spun că Biden pare ager şi stăpân pe situaţie în timpul convorbirilor şi întâlnirilor pe care le au.
Trump a avut şi el recent câteva scăpări verbale. În timpul unui discurs din 19 ianuarie, el a confundat-o pe Nikki Haley cu fosta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. De asemenea, el a sugerat că fostul preşedinte democrat Barack Obama era încă în funcţie.
DE CE APAR ACESTE GREŞELI
Elliott M. Stein, psihiatru geriatric din California, a explicat că afirmaţiile greşite se pot datora mai multor lucruri, inclusiv unui somn prost sau faptului că atenţia este distrasă. "Acest lucru este valabil mai ales în cazul unei persoane care se află sub presiunea timpului sau a situaţiei sau care este intervievată sau se află în atenţia publicului", arată Stein.
Trump ţine în mod frecvent discursuri de una până la două ore, în timpul cărora se abate frecvent de la teleprompterul său.
Dr. Eric Lenze, şeful departamentului de psihiatrie de la Şcoala de Medicină a Universităţii Washington din St. Louis, a declarat că accentul nu ar trebui să fie pus doar pe greşeli. "Este vorba şi de ceea ce cineva face bine. Au spus 25 de lucruri corecte şi unul greşit, atunci este destul de bine. Uitaţi-vă la ceea ce fac bine, în special în discursurile spontane", îndeamnă Lenze.
DOSARE MEDICALE EXAMINATE CU ATENŢIE
Biden este, după cifre, un american remarcabil de sănătos. El face exerciţii fizice de cinci ori pe săptămână, nu a fumat şi nu a băut niciodată, iar tensiunea arterială şi indicele de masă corporală, de 126/78 şi, respectiv, 24,1, conform fişei sale medicale din 2023, ar fi cifre excelente pentru un bărbat mult mai tânăr, spun experţii medicali.
La briefingul de luni de la Casa Albă, purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre a declarat că Biden va avea o examinare fizică, programată anterior, dar a precizat că nu are un termen pentru acesta. Când a fost întrebată dacă Biden va face un test cognitiv, Jean-Pierre a părut să spună că nu. "Preşedintele dovedeşte în fiecare zi cum operează, cum gândeşte - nu-i aşa? - tratând cu liderii mondiali, luând decizii cu adevărat dificile în numele poporului american", a răspuns ea.
Medicul lui Trump a scris într-o notă publicată în noiembrie că fostul preşedinte se bucură de o "sănătate excelentă" şi că "va continua să se bucure de un stil de viaţă sănătos şi activ timp de mulţi ani".
Nota, care a fost semnată de Bruce Aronwald, un osteopat din New Jersey, a oferit foarte puţine detalii.
Un alt medic al lui Trump, Harold Bornstein, care a produs o notă similară publicată în 2015, a declarat ulterior că Trump i-a dictat conţinutul.
SUPER-VÂRSTNICII AMERICII
O lucrare publicată în 2020 de Olshansky şi colegii săi de la Universitatea din Illinois a analizat dosarele medicale ale lui Trump şi Biden şi a ajuns la concluzia că amândoi aveau o stare de sănătate în general bună şi că aveau în familie un istoric de longevitate.
"Există dovezi sugestive că ambii candidaţi sunt susceptibili de a fi super-vârstnici", au declarat cercetătorii.
Cu toate acestea, lucrarea a remarcat că Biden părea să aibă o dietă şi un regim de exerciţii fizice mai bune decât Trump.
Olshansky a declarat că speră să repete studiul în timpul verii, în aşteptarea unor dosare medicale proaspete.