JUNCKER îl va înfrunta pe germanul Martin Schulz, desemnat candidatul socialiştilor, săptămâna trecută, la Roma.
Câştigătorul acestui duel îi va succeda lui José Manuel Barroso la conducerea Comisiei Europene, chiar dacă desemnarea nu se va face automat. Unii şefi de stat şi de guvern sunt reticenţi în a li se impune viitorul interlocutor din fruntea Executivului european, deşi Tratatul de la Lisabona le cere "să ţină cont de rezultatul votului" la europarlamentare în momentul desemnării preşedintelui Comisiei Europene.
Alegerea se va face în urma unor negocieri importante care vizează şi alte trei posturi: preşedintele Parlamentului şi, mai ales, preşedintele Consiliului European şi şeful diplomaţiei UE.
În timpul discursului, ţinut în germană, engleză şi franceză, JEAN-CLAUDE JUNCKER s-a prezentat ca un om al consensului, oferindu-se "să construiască poduri în Europa".
Fostul preşedinte al Eurogrupului a reamintit rolul pe care l-a jucat în crearea şi salvarea euro din cea mai gravă criză financiară, atunci când "a făcut totul pentru a evita o catastrofă".
Totodată, el a pledat pentru o Europă mai socială.
JEAN-CLAUDE JUNCKER a fost timp de 19 ani premier în Luxemburg.
Comisia Europeană a mai fost condusă de doi politicieni proveniţi din această ţară: Gaston Thorn (1981-1985) şi Jacques Santer (1995-1999).