"Una din chestiunile pe care le-am abordat în întâlnirile noastre de ieri (joi, la Tel Aviv - N.R.) est nevoia de a stabili anumite zone securizate unde civilii s-ar putea instala pentru a nu fi expuşi operaţiunilor de securitate legitime ale Israelului", a declarat responsabilul, sub rezerva anonimatului, a doua zi după vizita lui Blinken în Israel.
"Ne-am angajat împreună cu CICR (Comitetul Internaţional al Crucii Roşii), cu agenţiile umanitare ale Naţiunilor Unite, să lucrăm asupra detaliilor a cum ar putea arăta aceasta", a adăugat el.
Temerile pentru soarta civililor din enclava palestiniană s-au accentuat după ce Israelul a ordonat ca 1,1 milioane de persoane - aproape jumătate din populaţia Fâşiei - să părăsească nordul teritoriului, înaintea ofensivei care se profilează treptat.
SUA sunt de asemenea în negocieri cu Israel şi cu Egipt pentru deschiderea punctului de trecere de la Rafah pentru străinii care vor să părăsească Fâşia Gaza, a indicat acelaşi responsabil american.
Singurul punct de trecere din Gaza spre Egipt este închis începând de marţi, după ce a fost ţinta a trei bombardamente israeliene în interval de 24 de ore, cea mai mare parte a pagubelor suferite fiind de partea palestiniană.
Mai precis, este vorba despre \"deschiderea trecerii de la Rafah în faţa cetăţenilor americani şi ai altor ţări străini care vor sau trebuie să părăsească\" Fâşia Gaza, bombardată fără întrerupere de Israel ca represalii la atacul Hamas.
Harta punctelor de frontieră și a distribuției populației din Fâșia Gazei (grafică Realitatea Plus).
Vineri după-amiază, Ministerul palestinian al Sănătăţii a transmis că numărul celor ucişi în bombardamentele israeliene a ajuns la 1.799, printre care 583 de copii şi 351 de femei, şi că peste 7.000 de persoane au fost rănite.