Potrivit Digitaltrends.com, securitatea digitală reprezintă unul dintre motivele care au justificat decizia autorităților de a furniza propriul serviciu de internet, cu scopul de a se asigura asupra conținutului pe care iranienii îl promovează online. De asemenea, guvernul iranian s-a confruntat cu numeroase atacuri ale hackerilor, atât individuali cât și cei sprijiniți de alte state. Cel mai cunoscut program nuclear iranian a fost atacat informatic.
În prezent acest serviciu de internet se află într-o fază incipientă, fiind disponibile prin intermediul său serviciile guvernamentale și cele interne, urmând ca în anul 2017 să fie lansată o a doua fază cu posibilitatea de a încărca conținut video intern. De asemenea, de la finalul lunii martie a anului viitor, companiile iraniene vor putea folosi acest serviciu pentru desfășurarea operațiunilor la nivel internațional, fără să încalce restricțiile aflate în prezent în vigoare.
Susținătorii dreptului la confidențialitate sunt îngrijorați că prin intermediul acestui demers intimitatea utilizatorului de internet nu va fi protejată, însă guvernul iranian a negat respins aceste obiecții, menționând că obiectivul acestui proiect este protejarea informației utilizatorului.
Chiar dacă în prezent autoritățile de la Teheran blochează accesul la rețele de socializare precum Facebook și Twitter, utilizatorii iranieni le accesează cu ajutorul rețelelor private virtuale (VPN), scrie BBC News.