A trecut o lună de război, iar Forțele Armate ale Ucrainei raportează că, în doar 22 de zile de bombardamente, au fost lansate peste 1.100 de rachete. Asta în timp ce, în Siria, timp de 5 ani, au fost lansate 100 de rachete.
Atacurile nemiloase ale Forțelor Armate Rusești au țintit spitale, inclusiv materinități, școli, zone rezidențiale, centralele nucleare și depozite de armament.
Războiul din țara vecină a sporit și mai mult interesul pentru o nouă întrecere nucleară între state. Se estimează că, în prezent, există aproximativ 13.080 de focoase nucleare în toată lumea. Sunt cinci state recunoscute oficial ca posesoare de astfel de arme: China, Franța, Rusia, Regatul Unit și Statele Unite.
Primul pas a fost făcut de Vladimir Putin, care a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, pe 27 februarie, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ce el a acuzat „declarații agresive din partea țărilor NATO”.
Și, mai nou, președintele Belarusului a decis să schimbe Constituția țării pentru a avea arme nucleare. Decizia a fost anunțată a doua zi, pe 28 februarie. Lucru care a permis ca Rusia să-și mute alte rachete nucleare pe teritoriul Belarusului.
Alexandr Lukașenko a anunțat, recent, că ar dori să păstreze arme pe teritoriul țării ca răspuns la activitatea NATO în Polonia. Între timp, ieri, 24 martie, și Forțele Armate franceze au testat cu succes versiunea modernizată a rachetei sale nucleare, aer-sol, cu rază medie de acţiune. Succesul testului marchează intrarea în faza de producţie a rachetei, iar Franța este astfel singura ţară din Uniunea Europeană dotată cu armament nuclear.
Coreea de Nord, deși nu face parte din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare, deține armament nuclear. Tot ieri a lansat ceea ce ar fi cea mai mare rachetă interconentinentă, cu rază lungă, ce a fost lansată către Marea Japoniei, au anunţat forțele armate ale ambelor state.
Săptămâna trecută, a avut loc o altă lansare similară, eşuată, a unei rachete despre care analiştii militari cred că a fost „Racheta Monstru” a lui Kim Jong Un.
Iată situația armamentului nuclear pe glob:
RUSIA - dintre care 1.458 de focoase strategice dislocate pe 527 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarine și bombardiere strategice.
SUA - 1.389 de focoase nucleare strategice pe 665 de rachete balistice intercontinentale, rachete balistice pe submarin și pe avioane de luptă.
REGATUL UNIT - 225 de focoase strategice, dintre care 120 sunt dislocate și 105 sunt depozitate, dar Marea Britaie mai are 4 submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară „Trident” din clasa „Vanguard”, care împreună formează un element nuclear exclusiv pe mare.
CHINA - 350 de focoase în prezent. China și-a accelerat dezvoltarea nucleară, iar Departamentul Apărării estimează, începând cu 2021, că Republica Populară Chineză ar putea avea până la 700 de focoase nucleare livrabile până în 2027 și 1.000 până în 2030.
FRANȚA - 290 de focoase pe rachetele sale nucleare, aer-sol cu rază medie de acţiune.