O echipă de avocaţi din Germania negociază ce sancţiuni să primească bărbatul. Obiectele de război au fost scoase dintr-o casă situată în oraşul german Heikendorf, în 2015, cu ajutorul armatei, relatează BBC, citat de ziaruldeiasi.ro.
Procurorii şi avocaţii apărării negociază acum posibilele sancţiuni, inclusiv o pedeapsă cu suspendare şi o amendă de până la 500.000 de euro.
În plus, inculpatul trebuie să găsească un alt loc pentru a putea păstra obiectele.
Potrivit avocatului său, un muzeu din SUA este interesat de achiziţionarea tancului Panther. Mulţi istorici susţin că a fost cel mai eficient vehicul de acest tip desfăşurat de Germania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Avocatul a precizat că mai mulţi colecţionari germani l-au abordat pe inculpat pentru alte obiecte care includ puşti de asalt şi pistoale.
La o audiere în instanţă, luni, în oraşul Kiel, la aproximativ 100 km nord de Hamburg, avocaţii încercau să stabilească dacă această colecţie militară a încălcat legea germană privind controlul armelor de război. Actul reglementează fabricarea, vânzarea şi transportul armelor de război.
Apărarea bărbatului susţine că multe dintre arme nu mai sunt funcţionale şi că tancul a fost cumpărat ca fier vechi. Aceştia iau în considerare posibilitatea de a accepta o amendă mai mică, de 50.000 de euro. Între timp, procurorii au sugerat că unele dintre arme şi muniţii ar putea fi încă folosite.
În iulie 2015, a fost nevoie de aproximativ 20 de soldaţi timp de aproape nouă ore pentru a extrage tancul Panther – care nu avea şenile – de pe proprietatea bărbatului.
Se pare că autorităţile locale au fost informate despre conţinutul pivniţei de către colegii din Berlin, care au percheziţionat anterior locuinţa în căutare de obiecte de artă nazistă furate.
O altă audiere în acest caz va avea loc miercuri, iar o decizie este aşteptată luna viitoare.