Erupţia a determinat autorităţile să crească nivelul alertei pe mare, interzicând persoanelor să se apropie pe o rază de doi kilometri de crater, scrie Mediafax.
Nicio casă nu există în zonă, iar imediat după erupţie nu s-au raportat răniţi sau pagube.
Poliţia locală, citată de postul naţional de televiziune NHK, a anunţat că a evacuat persoane de la o staţie de teleferic de pe munte, iar turişti au fost invitaţi să coboare la altitudini mai mici. Poliţişti continuau să verifice dacă în zona interzisă se aflau drumeţi.
Unele zboruri către oraşul Kumamoto, situat în apropierea vulcanului, erau redirecţionate din cauza cenuşii proiectate de erupţie în atmosferă.
Potrivit Agenţiei japoneze pentru Meteorologie, vulcanul a proiectat în atmosferă fragmente de rocă, fum şi aburi. Era neclar dacă dacă din crater curgea lavă.
"Acest lucru se poate întâmpla de câteva ori", a declarat Yasuaki Sudo, un cercetător de la Muzeul Vulcannului Aso, referindu-se la erupţie. "Cel mai important este să nu se intre în zona periculoasă", a subliniat el.
Arhipelagul nipon se află pe Centura de Foc a Pacificului şi are peste 100 de vulcani. Aso a erupt ultima dată în august, iar în 2014 o erupţie mult mai importantă a perturbat turismul în regiune.
De asemenea, autorităţile au închis în această vară o parte a unor izvoare termale situate la aproximativ 80 de kilometri de Tokyo, de teama eruperii Vulcanului Hakone, situat la sud-est de Fuji.
În total, 57 de persoane au fost ucise în septembrie anul trecut, în erupţia Vulcanului Ontake, situat în partea centrală a Japoniei.