Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a decretat sancţiuni vizând 11 oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, ca represalii faţă de referendumul privind anexarea Crimeei de către Rusia, a anunţat Casa Albă, relatează AFP.
Şapte oficiali de rang îanlt ruşi se află printre persoanele vizate de blocarea averilor în Statele Unite, potrivit Executivului, între care vicepremierul Dmitri Rogozin, preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Valentina Matvienko, doi consilieri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin şi doi membri ai Dumei de Stat.
În ceea ce-i priveşte pe ucraineni, Washingtonul vizează doi lideri separatişti din Crimeea, pe Ianukovici şi un consilier al acestuia din urmă.
Anunţul Executivului american apare după adoptarea de căte Uniunea Europeană (UE) a unor sancţiuni vizând 21 de oficiali ucraineni şi ruşi consideraţi responsabili de anexarea Crimeei de către Rusia.
Surse diplomatice au precizat că aceste sancţiuni vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi.
Preşedintele Barack Obama a avertizat luni Rusia că Statele Unite sunt pregătite să impună sancţiuni suplimentare în legătură cu situaţia din Ucraina, afirmând că rămâne posibilă, în continuare, o soluţionare diplomatică a acestei crize, relatează AFP.
Obama a declarat - în sala presei de la Casa Albă, la o zi după referendumul privind alipirea Crimeei la Rusia şi la scurt timp după ce Washingtonul şi Uniunea Euroeană (UE) au anunţat sancţiuni ţintite vizând oficiali ruşi şi proruşi din Ucraina - că "noi provocări nu vor face decât să izoleze şi mai mult Rusia şi să-i diminueze statutul în lume".
Preşedintele american - care a discutat duminică la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin în timp ce erau anunţate rezultatele referendumului de anexare a Crimeei la Rusia, considerat nul şi neavenit de către Washington şi UE - a subliniat de asemenea că membrii "comunităţii internaţionale vor continua să fie solidari şi să respingă toate încălcările suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei".
"Continuarea intervenţiei militare ruse în Ucraina nu va face altceva decât să agraveze izolarea diplomatică a Rusiei, iar economia sa va avea de suferit şi mai mult", a avertizat preşedintele american.
"Cred că există în continuare un mijloc de soluţionae a acestei situaţii pe cale diplomatică, într-un mod care să răspundă atât intereselor Rusiei, cât şi ale Ucrainei", a adăugat Obama.
Această soluţie include "retragerea forţelor ruse în bazele lor din Crimeea, susţinerea mobilizării unor observatori suplimentari în Ucraina şi stabilirea unui dialog (între Moscova) şi Guvernul ucrainean", a enumerat preşedintele Statelor Unite.
Anterior, UE şi Statele Unite au adoptat sancţiuni ţintite vizând oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni proruşi, cu scopul de transmite un "mesaj puternic" Moscovei, la o zi de la referendumul de anexare a peninsulei ucrainene de către Rusia.