Cunoscut oponent al aderării Ucrainei la NATO, fostul oficial american în vârstă de 99 de ani susține acum că acest lucru ar fi potrivit în actualul context.
Fostul şef al diplomaţiei americane Henry Kissinger a pledat marţi pentru un sprijin continuu pentru Ucraina până se ajunge la o încetare a focului şi a declarat că sprijină aderarea acestei ţări la NATO.
Fostul secretar de stat american a declarat că aderarea Ucrainei la NATO ar putea fi un „rezultat potrivit” după invazia Rusiei, insistând cu apelul său pentru o soluție negociată a conflictului dintre cele două state. Mai mult, Kissinger susține că este necesară intensificarea ajutorului militar dat de Statele Unite Ucrainei în fața invaziei rusești.
„Ideea unei Ucraine neutre în aceste condiții nu mai are sens. Înainte de acest război, m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO, deoarece mă temeam ca aceasta să nu provoace exact procesul pe care îl vedem acum", a declarat Kissinger în videoconferinţa de la Davos, potrivit Bloomberg.
„Dar acum, că acest proces a atins acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiţii nu ar mai avea sens și cred că aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat potrivit, odată ce conflictul va fi soluţionat, în orice formă pe care o va dezvolta NATO”, a mai precizat Kissinger.
Speaking at Davos, Kissinger backs Ukraine’s NATO bid and says the U.S. should intensify its military aid to Kyiv. pic.twitter.com/cMmzjNFBQw
— Sampieri Franco (@SampieriFranco2) January 17, 2023
„Statele Unite au sprijinit rezistenţa ucraineană şi ar trebui să continue acest sprijin şi dacă este necesar să-l intensifice pe plan militar până când se ajunge la o linie de încetare a focului sau acceptată în cadrul unor discuţii preliminare", a afirmat, de asemenea, Kissinger, care a deţinut funcţia de secretar de stat american în mandatul preşedintelui american Richard Nixon, relatează agerpres.ro, citând AFP.
Kissinger, fost secretar de stat și consilier pentru securitate națională, nu a deviat însă de la linia anunțată și anul trecut, și anume în menținerea dialogului cu Rusia în timp ce războiul continuă, pentru a opri războiul dacă Ucraina va reuși să recucerească teritoriul controlat de armata lu iPutin după 24 februarie. Fostul diplomat a mai avertizat și în legătură cu conflictul direct dintre Vest și Rusia și susține că este foarte important să se permită Rusiei să se alăture sistemului internațional.
Henry Kissinger a cerut totuşi să se facă totul pentru a preveni ca războiul "să se transforme într-un război împotriva Rusiei" şi să se încerce menţinerea unui dialog cu Moscova pentru a-i oferi "oportunitatea de a se alătura sistemului internaţional" odată ce pacea este încheiată.
Kissinger trasează liniile directoare pentru politica SUA, dictată de Biden, în relația cu China
Despre relațiile SUA-China, Kissinger a spus că sunt necesari pași limitati și concreti atât din partea SUA, cât și a Chinei pentru a îmbunătăți legăturile dintre cele două mari economii ale lumii. Pe termen lung, Washingtonul și Beijingul ar trebui să cântărească riscurile de conflict între două state cu arme nucleare care dezvoltă și capabilități de inteligență artificială, a avertizat fostul secretar american.
SUA și China au luat măsuri de încercare pentru a îmbunătăți relațiile după ani de deteriorare a legăturilor. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, va avea prima întâlnire față în față cu vicepremierul chinez Liu He pe 18 ianuarie acest an la Zurich și, de asemenea, sunt în curs de desfășurare tratative ca secretarul de stat Antony Blinken să viziteze China la începutul acestui an, notează Bloomberg.
În conflictul cu Taiwan, Kissinger a avertizat că ambele părți ar trebui să evite acțiunile care sugerează o „confruntare iminentă” și un limbaj rece amenințător, pentru a crea condiții pentru dialog.