În logica așa-zisei revolte de-acum două luni a lui Prigojin, îndreptată împotriva liderilor armatei ruse, prima ipoteză l-ar indica pe Putin ca fiind cel ce-a coordonat lovitura, de acest lucru încearcă să ne convingă SUA și Ucraina. Tot în această linie de raționament pot fi însă suspecți chiar cei împotriva cărora Prigojin s-a răsculat, respectiv generalii de la vârful Ministerului Apărării din Rusia, dar această ipoteză nu e susținută de nimeni deocamdată, se poate bănui lesne de ce.
Cunoașteți părerea mea conform căreia revolta Wagner din iunie a fost una mimată, cu acordul lui Putin, iar evenimentele ulterioare confirmau până acum acest lucru, Prigojin fiind iertat mult prea ușor, trimis în Belarusul aliatului Lukașenko, făcându-și apoi apariția alături de liderii africani doritori de sprijin militar Wagner, mijlocit însă de Rusia și Putin ("Țarul, valetul și bucătarul", adaptare după "Sultanul și lovitura de stat", piesă jucată acum 7 ani în Turcia. Care e totuși situația reală și de ce se teme Putin? - Solid News). Chiar și-așa, e posibil ca Putin să fi fost incomodat de posibilitățile de șantaj ale lui Prigojin asupra sa și să fi hotărât eliminarea acestuia. În acest caz însă nu se justifică și moartea celorlalți lideri ai Wagner, mai ales a lui Dmitri Utkin, pe care Putin s-a bazat mereu și își baza și noua ofensivă din Africa, unde Rusia nu poate deplasa trupe regulate, ci folosește această armată plătită. De ce ar fi lăsat-o fără lideri, în condițiile în care dacă vroia să-l elimine doar pe Prigojin putea s-o facă individualizat, simplu și operativ, în Africa sau oriunde în lume, dar nu în Rusia? Aici logica occidentală, promovată mai ales de către Joe Biden, devine șchioapă, și deschide ipoteza unui atentat al inamicilor Rusiei asupra avionului cu care se deplasau liderii Wagner, putând lua în calcul și ceea ce spuneam mai sus despre generalii ruși incomodați de către Prigojin și-ai săi.
Oricum ar fi, moartea liderilor Wagner incomodează în primul rând Rusia care, chiar cu ocazia summitului BRICS ce se încheie azi, negocia cu aliații și țările africane felul în care vor contrabalansa pe teren trupele franceze sau americane ce păzesc/apără exploatarea de resurse din multe zone, inclusiv Nigerul aflat azi în dispută, iar cei mandatați cu reprezentarea militară rusă sunt chiar militarii din trupele Wagner. Dacă judecăm așa evenimentele, e limpede că nu putem exclude forțe occidentale ce-ar fi lovit avionul lui Prigojin&Company, punându-l în mare dificultate pe Putin, defectând grav mecanismul de comandă al Wagner pentru operațiunile curente din Africa. În acest caz în Rusia sună deja alarma roșie, pentru că doborârea unui avion pe teritoriu rusesc arată o mare vulnerabilitate a securității sale naționale, indiferent dacă s-a tras de la sol, din aer, sau dacă pe aeroportul din Moscova a fost plasată o bombă la bordul avionului Wagner.
Urmărind mai degrabă represaliile consecutive generate de Putin, și mai puțin declarațiile ce vor fi contrabalansate de propaganda circulară, vom putea pricepe începând de azi cauzele, dar mai ales consecințele atentatului.