Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că refugiaţii nu vor putea alege ţările-gazdă şi a îndemnat celelalte state europene să intensifice eforturile de solidaritate în criza imigranţilor, scrie Mediafax.ro.
Germania a avut şi în luna mai controale temporare la frontiera cu Austria. Conform Acordului Schengen, în situaţii excepţionale, ţările pot introduce, temporar, controale la frontierele din cadrul spaţiului comun de liberă circulaţie. Berlinul a argumentat că măsurile temporare de control sunt prevăzute în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind administrarea Spaţiului Schengen.
"În situaţii de ameninţări grave la adresa ordinii publice sau riscuri privind securitatea internă, un stat membru Schengen poate reintroduce controale la frontiera internă pentru cel mult 30 de zile sau pe durata previzibilă a riscului la adresa ordinii publice dacă perioada depăşeşte 30 de zile", se arată în Articolul 23(1) al Regulamentului CE 562/2006 privind funcţionarea Schengen.
La rândul său, Austria a anunţat că, temporar, nu mai există curse feroviare spre Germania.
Peste 13.000 de imigranţi au sosit sâmbătă în oraşul german Munchen, iar autorităţile au estimat că numărul total pentru sâmbătă şi duminică va fi de circa 40.000 de imigranţi, anunță Agerpres.ro.
În contextul în care numărul total al extracomunitarilor veniţi în Germania ar putea atinge 800.000 până la sfârşitul anului, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a ordonat mobilizarea iniţială a 4.000 de militari.
Viktor Orban salută decizia Germaniei de a reintroduce controalele la frontieră
Orban a declarat ziarului german Bild că măsura era necesară pentru a proteja valorile germane și europene, informează Reuters.
"Înțelegem foarte bine decizia Germaniei și am vrea să ne exprimăm solidaritatea", a spus Orban, potrivit unor declarații care vor fi publicate în ediția de luni a cotidianului Bild.
Comisia Europeană sprijină reintroducerea controalelor la frontieră de către Germania
"Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepțională prevăzută în mod explicit și reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situații de criză. La prima vedere, actuala situație din Germania pare să aibă acoperire în regulament", a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.