În cel mai recent raport, prezentat miercuri, cei cinci economiști — patru bărbați și o femeie, proveniți din instituții și universități diferite — estimează la '5,9 până la 8,3 miliarde de euro în 2015 și 9 până la 14,3 miliarde de euro în 2016 cheltuielile directe ale autorităților publice în legătură cu sosirea de refugiați', scrie Agerpres.ro.
'Având în vedere situația bună a bugetelor publice și potențialul existent pentru o politică economică mai eficace, cheltuielile anticipate ar trebui să poată fi gestionate', susțin economiștii.
Ministrul de finanțe Wolfgang Schaeuble, care a bugetat deocamdată cheltuieli de 8 miliarde de euro pentru primirea și integrarea refugiaților în 2016, a făcut aceeași promisiune săptămâna trecută, apreciind că Germania 'este în măsură să facă față acestei sarcini neobișnuite'.
Mediile economice din Germania, la început foarte dispuse să vadă în refugiați o sursă de forță de muncă binevenită într-o țară marcată de îmbătrânire demografică, se arată acum mai circumspecte.