New York-ul a înregistrat marţi temperaturile cele mai scăzute pentru ziua de 7 ianuarie din ultimii 100 de ani, dar zona cea mai afectată este Midwest.
La Embarrass, în Minnesota, s-au înregistrat minus 37 de grade Celsius, recordul de marţi pentru tot teritoriul Statelor Unite.
În Central Park din New York, marţi dimineaţa se înregistrau minus 15,5 grade Celsius, precedentul record negativ pentru ziua de 7 ianuarie datând din 1896, cu minus 14,4 grade Celsius. Temperatura nu a depăşit minust 10 grade Celsius toată ziua în marile oraşe americane, dar ea a fost resimţită ca fiind de minus 22 de grade Celsius.
În total, sub efectul unui val de ger polar care se deplasează spre est, aproximativ 49 de oraşe au doborât recordul de ger pentru 7 ianuarie, între care Philadelphia (minus 15,5 grade Celsius) sau Baltimore (minus 16,1 grade Celsius).
Mai la sud, Atlanta, unde era mai frig decât în Anchorage, cel mai mare oraş din Alaska, s-a confruntat cu temperaturi ce au scăzut până la minus 14,4 grade Celsius, spulberând un record ce data din 1970.
Temperatura maximă anunţată marţi era de minus 14 grade Celsius la Chicago (resimţită ca minus 28 de grade Celsius) şi de minus 7,7 grade Celsius (resimţită ca minus 12 grade Celsius) la Nashville, în Tennessee (sud).
La Montreal, Ottawa şi Toronto, chiar şi canadienii cei mai obişnuiţi cu această vreme se plângeau de frig şi de pene de electricitate.
Aproape peste tot în Statele Unite autorităţile au avertizat populaţia, subliniind că în combinaţie cu rafalele de vânt, temperaturile resimţite ar putea fi mortale.
"Le cerem locuitorilor să rămână la adăpost şi să urmeze sfaturile autorităţilor locale", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney.
"Le cer tuturor newyorkezilor să rămână într-un loc încălzit, pentru a evita hipotermia, degerăturile şi alte probleme care le-ar putea pune sănătate în pericol", a insistat primarul New York-ului, Bill de Blasio.
Şcolile vor rămâne închise în Minnesota, la Chicago, Atlanta şi Nashville din cauza acestui vânt rece venit de la Polul Nord.
O alertă de viscol a fost decretată pentru regiunea Buffalo, în nordul statului New York, iar o alertă de furtună din New Jersey în Massachusetts, pe coasta de nord-est a Statelor Unite.
Temperaturile ar urma să crească de miercuri, potrivit serviciului naţional de meteorologie.
Dar situaţia pe aeroporturi rămâne dificilă, cu aproape 2.500 de zboruri anulate marţi şi peste 6.100 de întârzieri. În total, circa 18.000 de zboruri au fost anulate în Statele Unite de joi.
Compania Jet Blue şi-a reluat progresiv zborurile la New York şi Boston. Ea anulase toate cursele luni, sporind frustrarea zecilor de mii de pasageri, dintre care unii au aşteptat mai multe zile pentru a se întoarce acasă după sărbători.
New York, Washington, Atlanta, Chicago şi Detroit erau, marţi, aeroporturile cele mai afectate. Toronto, în Canada, a cunoscut mai multe ore de haos, traficul fiind suspendat timp de şase ore, din cauza gerului care a îngheţat unele echipamente. Poliţia a trimis întăriri, pentru a calma furia unora dintre pasageri.
Peste 500 de pasageri au petrecut noaptea de luni spre marţi în trei trenuri blocate de zăpadă şi gheaţă în apropiere de Mendota, la circa 120 de kilometri vest de Chicago, unde temperaturile au fost resimţite ca fiind de minus 34 de grade Celsius, înainte de a fi transferaţi la loc sigur, marţi dimineaţa.
Unele administraţii le-au acordat angajaţilor o zi de concediu. "Le-am cerut angajaţilor municipali consideraţi neesenţiali să stea acasă", a explicat o purtătoare de cuvânt a municipalităţii Milwaukee, pe malul lacului Michigan, unde temperatura a scăzut la minus 37 de grade Celsius.
Circa 50 de persoane au murit din cauza frigului de la începutul anului, dintre care patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 48 şi 63 de ani au decedat la acest sfârşit de săptămână la Chicago, în urma unor crize cardiace, în timp ce deszăpezeau în faţa locuinţelor. Cadavrul unei femei în vârstă de 90 de ani a fost descoperit în zăpadă în apropiere de maşina sa în Ohio, luni.