Problema aprovizionării regiunii Kaliningrad, care este întreruptă de comunicațiile de marfă cu Rusia, poate fi rezolvată prin mijloace militare, consideră generalul locotenent Andrey Gurulev, membru al Comitetului de Apărare al Dumei de Stat.
Rusia ar trebui să plaseze o grupare la granița Lituaniei cu Belarus, care va străbate coridorul către Kaliningrad, a spus Gurulev în programul lui Vladimir Solovyov de pe canalul Rusia-1. Propunerile de deconectare a Lituaniei de la sistemul unificat de alimentare cu energie (inele BRELL), potrivit lui Gurulev, nu vor crea probleme „critice” pentru Lituania.
„Ar trebui creat un grup la granița cu Belarus, care va putea crea un coridor pentru aprovizionarea Kaliningradului”, a sugerat deputatul. „Și lasă-i pe cei care fluturează articolul al cincilea [din Carta NATO, despre apărarea colectivă — dir] să-l rostogolească într-un tub și să-l bage în cine știe unde.”
Potrivit lui Gurulev, decizia de a opri Kaliningradul de la marfă, sub care s-a încadrat jumătate din gama de mărfuri, nu vine din Lituania. „Nimeni nu îi întreabă. Aceasta este problema proprietarilor lor”, a spus adjunctul, fostul comandant-șef adjunct al Districtului Militar de Sud. Potrivit acestuia, după ce a examinat instalațiile „critice”, a ajuns la concluzia că cel puțin 40% din petrol „este procesat în Olanda pe un ban îngust” care poate fi distrus „cu o torpilă”. „Și când robinetul se închide de aici, se va prăbuși acolo, oricât de umflați ar fi toată lumea”, a spus Gurulev.
Lituania, reamintim, din 18 iunie, a limitat tranzitul către Kaliningrad al mărfurilor care intră sub sancțiunile UE. Printre acestea se numără materialele de construcție, cimentul și metalele. Kremlinul a considerat decizia ilegală și a răspuns cu o serie de exerciții ale Flotei Baltice și ale forțelor terestre care s-au antrenat pentru a trage lansatoarele Grad și Uragan de două ori pe săptămână.