Un complet de trei judecători a decis că afirmațiile lui Wilders din martie 2014 au fost 'discriminatoare și insultătoare față de populația marocană', însă nu a dictat nicio sancțiune concretă, considerând condamnarea penală o pedeapsă în sine.
Wilders a fost găsit vinovat și de insultarea olandezilor de origine marocană ca grup, dar achitat de acuzația de incitare la ură împotriva lor.
Geert Wilders, care nu a fost prezent în sala de judecată, a anunțat imediat, prin avocatul său, că va face recurs, pentru care are dispoziție 14 zile.
'Trei judecători care urăsc PVV îi declară pe marocani o rasă și ne condamnă pe mine și pe jumătate dintre olandezi. Nebunie', a scris el pe Twitter la scurt timp după pronunțarea verdictului.
Liderul Partidului Libertății (PVV) nu a primit însă nicio pedeapsă și își va păstra locul în parlament.
În martie 2014, după alegerilor locale, la o adunare a susținătorilor săi, Wilders i-a întrebat pe aceștia dacă vor în țară mai mulți sau mai puțini marocani. 'Mai puțini! Mai puțini! Mai puțini!', au scandat participanții. 'Vom avea grijă să fie așa', a răspuns Wilders, zâmbind.
Separat, într-o declarație televizată, deputatul i-a numit pe marocani 'gunoaie'.
Aceste declarații au provocat un scandal în Olanda, determinând plecări masive din Partidul Libertății, condus de Wilders, și un val de proteste fără precedent. Peste 6.4000 de plângeri au fost depuse de cetățeni și de diferite organizații.
Wilders risca o condamnare la 1 an de închisoare și plata unei amenzi maxime de 7.400 de euro.
În urmă cu șase ani, el a fost achitat pentru declarații antiislam, judecătorii stabilind că nu putea fi condamnat întrucât criticile erau îndreptate împotriva unei religii, nu a unui grup etnic.
În Olanda, marocanii formează aproape 2% din populația de 17 milioane de locuitori.
Lui Geert Wilders îi este asigurată protecție permanentă de către poliție după asasinarea în 2004 a lui Theo van Gogh, realizatorul unor filme antiislam.
Partidul Libertății conduce în sondajele din Olanda înaintea alegerilor legislative din 2017.