"Din păcate, site-ul nostru este în prezent indisponibil în majoritatea ţărilor europene". Acesta este mesajul afişat de site-urile mai multor ziare americane, precum New York Daily News, Chicago Tribune, L.A. Times sau Baltimore Sun.
Pe de altă parte, publicaţii precum Washington Post sau Time, le cer utilizatorilor din Uniunea Europeană să îşi dea acordul pentru noii termeni de utilizare. Aplicaţia Instapaper, care le permite clienților să salveze articole pe care să le citească ulterior, a deconectat, de asemenea, utilizatorii europeni. Serviciul a dat asigurări că este vorba despre o situaţia temporară. De asemenea, mai multe platforme de jocuri, printre care Ragnarok Online, şi-au închis serverele din UE.
Dacă pentru unele companii intrarea în vigoare a noului regulament european a însemnat sfârşitul activităţii cu clienţi europeni, pentru altele este o oportunitare. Mai multe firme IT oferă produse care să le permită administratorilor de site-uri să blocheze definitiv vizitatorii din UE, pentru a nu fi nevoiţi să îşi actualizeze vreodată politicile privind datele personale.
Voci din industrie atrag atenţia, însă, că exemplul Europei ar putea fi urmat şi de restul lumii.