'Noi dorim să fim clari în această privință: eu sunt împotriva instaurării de cote de imigranți. Aceasta nu a corespuns niciodată propunerilor franceze', a declarat premierul Manuel Valls, în timpul unei deplasări la frontiera franco-italiană, unde sute de imigranți au fost reținuți în ultimele zile.
În urma valului de imigranți ilegali care sosesc în Europa, în special în Italia, Comisia Europeană a propus miercuri un plan de acțiune ce prevede repartizarea acestora pe cote obligatorii între statele membre ale Uniunii Europene. Conform propunerii executivului european, într-o primă etapă ar urma să fie elaborat până la sfârșitul lunii mai un mecanism provizoriu prin care țările blocului comunitar să fie obligate să preia 20.000 de refugiați, iar până la sfârșitul anului să fie creat un mecanism permanent.
Aplicarea propunerii Comisiei, propunere inclusă într-o Agendă Europeană pentru Imigrație, este condiționată de aprobarea ei la Consiliul European din luna iunie.
Însă, în timp ce statele afectate cel mai sever de valul de refugiați proveniți din Africa și Orientul Mijlociu, precum Italia și Germania, s-au declarat mulțumite de planul prezentat, altele se opun acestuia, cum este cazul Cehiei, Poloniei, Ungariei și al Marii Britanii, cea din urmă beneficiind oricum de aplicarea opțională a deciziilor ce țin de politica europeană în domeniul Justiție și Afaceri Interne.