Arpad Goncz, născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor şi traducător de beletristică, şi-a asumat un rol activ în politică spre sfârşitul anilor '80. El a fondat Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ, liberali) în 1988 şi a devenit preşedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989.
În 1990, el a fost ales membru al Parlamentului şi a devenit rapid preşedinte, relatează Mediafax.
Cele două partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar şi SZDSZ, l-au ales pentru mandat de preşedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în 1995 şi s-a retras de la preşedinţie pe 4 august 2000, după zece ani la putere. Legea ungară nu permite mandate cumulate de peste zece ani.
În această perioadă, Goncz a rămas cel mai popular şi mai iubit om de stat din Ungaria, în pofida unor situaţiilor dificile cu care s-a confruntat, între care o adevărată blocadă a taximetriştilor în Budapesta şi solicitări din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio şi de televiziune naţionale, cărora nu le-a dat curs.
După ce s-a retras de la putere, Goncz a rămas una dintre cele mai populare personalităţi din Ungaria şi a continuat să participe deopotrivă la evenimente politice şi literare.
El a fost preşedinte şi preşedinte de onoare, în perioada 1989-1990, al Asociaţiei Scriitorilor Unguri.