Politicianul democrat-liberal nu a fost prezent la proces, fiind reprezentat de avocatul său, Igor Popa. Instanța s-a pronunțat cu doar 30 de minute înainte de expirarea ordonanţei de reţinere a fostului premier moldovean, care este acuzat de trafic de influenţă, fraude şi corupţie pasivă, potrivit Realitatea TV.
La instanţă au venit, însă, câteva zeci de protestatari, împărţiţi în două tabere: una care cere încătuşarea lui Filat şi alta care spune că fostul prim-ministru este acuzat pe nedrept.
Procesul era programat pentru ieri, sâmbătă, dar a fost amânat cu o zi, după ce avocaţii lui Filat au spus că nu au timp să pregătească apărarea.
Procurorul din Republica Moldova a confirmat că primeşte ajutor în mai multe anchete din partea unui anchetator român. Cel mai probabil, e vorba despre Mariana Alexandru, fost procuror-şef adjunct al secţiei a doua DNA, care a lucrat la mai multe dosare importante, precum Zambaccian sau Gala Bute.
Cine este Ilan Shor, omul de afaceri controversat care l-ar fi mituit pe Vlad Filat
În Republica Moldova au apărut zvonuri că denunţătorul lui Vlad Filat, miliardarul Ilan Şor, ar fi plecat din ţară. Echipa lui de comunicare a dezminţit însă şi a precizat că Şor este dispus să colaboreze cu procurorii. În baza denunţului făcut de Ilan Şor, considerat creierul din devalizării de un miliard de dolari, Vlad Filat a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce Parlamentul Republicii Moldova a decis, joi, 15 octombrie, cu votul a 79 de deputaţi, retragerea imunităţii sale parlamentare.
Filat este acuzat de corupţie pasivă şi trafic de influenţă.
Probe relevante au fost depistate şi ridicate în urma percheziţiilor, desfăşurate de procurorii anticorupţie şi CNA, în dosarul coruperii pasive şi traficului de influenţă, în care este bănuit Vladimir Filat. Acestea confirmă o parte din depoziţiile date de denunţător şi urmează să fie investigate, anunţă Procuratura Generală.
În prezent, procurorii examinează mai multe documente acumulate în cadrul urmăririi penale în vederea formulării învinuirii.
Deputatul este bănuit că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250.000.000 de dolari pentru acordarea diferitor servicii.
Dacă va fi găsit vinovat, bănuitul riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în mărime de la 160.000 la 200.000 lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani, potrivit publika.md.