Fostul vicecancelar german, din perioada 1998-2005, susține că ambele crize cu care se confruntă Europa - cea de securitate din Ucraina și cea financiară din Grecia - au escaladat în ultimele două săptămâni. Într-un editorial pentru Project Syndicate, fostul diplomat german scrie că, în ambele situații, cancelarul Angela Merkel a fost în centrul eforturilor de a ajunge la o soluție diplomatică, scrie Azer News.
"Ultima încercare de a opri războiul din estul Ucrainei, prin mijloace diplomatice, a avut o viață și mai scurtă decât prima încercare, din luna septembrie. Noul acord recunoaște de facto că Ucraina a fost împărțită prin mijloace militare. Însă rămâne neclar unde este cu exactitate linia despărțitoare, deoarece președintele rus, Vladimir Putin, ar putea încerca să captureze portul strategic Mariupol, de la Marea Azov, permițând, astfel, Kremlinului să creeze un port terestru între Rusia și peninsula Crimeea", a declarat Joschka Fischer.
Mai mult decât atât, în viziunea fostului ministru de Externe german, "capturarea Mariupolului ar păstra deschisă opțiunea cuceririi sudului Ucrainei, inclusiv Odessa, și extinderii controlului Rusiei până în Transnistria, enclava ilegalaă rusească din Moldova", a declarat fostul ministru german de Externe.
Mai multe pe Ziare.com.