Intoxicația cu toxină botulinică în Turcia a fost diagnosticată la pacienții care au fost supuși unor manevre medicale specifice într-un proces de slăbire.
Au fost raportate, până în prezent, un total de 67 de cazuri de botulism, majoritatea din Turcia, cu peste 20 în Germania, unul în Austria și altul în Elveția, informează Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Nu a fost raportat niciun deces, dar, în unele cazuri mai grave, pacienții au ajuns să fie tratați la Terapie Intensivă.
Potrivit datelor de până acum, 60 de cazuri din Turcia au fost identificate după procedurile efectuate la un spital privat din Istanbul. Alte trei cazuri sunt legate de intervenții la un alt spital privat - din Izmir. Toți pacienții au primit tratamentele între 22 februarie și 1 martie 2023.
Autoritățile din Turcia susțin că produsele utilizate în tratament au fost autorizate, deși nu au fost aprobate pentru utilizare în procedura de „paralizie” a stomacului. În prezent, se desfășoară investigații în clinicile vizate, a căror activitate a fost deja suspendată temporar.
Avertismentul ECDC - Principalele simptome alarmante după BOTOXUL gastric
ECDC a anunțat că toate persoanele care au fost la Istanbul și Izmir pentru tratament cu neurotoxină botulină intragastrică ar trebui să solicite sfatul medicului dacă prezintă slăbiciune generală sau dificultăți la respirație sau la înghițire, potrivit Science Alert.
Recuperarea completă a celor care suferă de efectele toxinei paralizante ar putea dura luni de zile.
Un focar de botulism generat în 2017 în Egipt, de un medicament contrafăcut BTX-A, a îmbolnăvit grav cinci persoane. Pacienii respectivi, chiar și după ce au fost tratați cu antitoxine, au avut nevoie de patru luni pentru a se recupera complet.
Ce este BOTULISMUL
Botulismul este o boală care poate provoca paralizie și este cauzată de bacteria Clostridium botulinum, ce se dezvoltă de obicei din spori în medii lipsite de oxigen, cum ar fi în conservele alimentare păstrate necorespunzător. În cazurile ușoare au fost raportate tulburări de vedere, dificultăți de vorbire, greață sau diaree.
Manifestări grave sunt însă otrăvirile ce pot împiedica respirația, moartea survenind în 5-10 la sută dintre pacienții infectați.
Toxina botulilnică blochează nervii, otrăviți de micul microb. Aceasta are însă o mare căutare în chirurgia plastică și estetică, fiind folosită în ultimii ani ca medicament.
Astfel că injectarea unor doze atent măsurate de neurotoxină în anumite părți ale corpului poate fi o modalitate la care recurg des specialiștii medicali pentru a dezactiva mușchii principali responsabili pentru durere sau pentru probleme cosmetice.
Tratamentul cu BOTOX, avantaje și dezavantaje ce duc la DECES
Tratamentul cu botox este asociat cu procedurile cosmetice care previn ridarea pielii. Acesta este aplicat în foarte multe proceduri medicale și estetice, de la reducerea migrenelor cronice la prevenirea transpirației excesive în zone precum axilele.
După rezultatele promițătoare din experimentele pe animale de la începutul anilor 2000, injecțiile cu toxină botulinică A (BTX-A) în peretele stomacului prin intermediul unui endoscop au devenit un procedeu foarte folosit în dietele de slăbire. Injecțiile stomacale cu toxină botulinică sunt folosite pentru a încetini digestia și de a păstra acea senzație de „sațietate” un timp mai îndelungat.
DOZA sigură de BOTOX - neletală pentru slăbire - Riscurile folosirii produselor „botox” fără licență
Un număr tot mai mare de clinici din întreaga lume oferă aceste proceduri – numite uneori tratamente cu „botox gastric”. Până în prezent, acest tip de tratament pare să fie o opțiune relativ sigură. Sunt însă destui specialiști care avertizează că nu este eficient pe termen lung pentu a ajuta în pierderea în greutate.
Desigur, atunci când ai de-a face cu unul dintre cele mai mortale otrăvuri din lume, siguranța absolută poate fi dificil de garantat.
Nu există prea mult spațiu de manevră în calcularea unei doze sigure și eficiente de BTX-A, care este considerată letală dincolo de un nanogram pe kilogram de masă corporală.
Toxina botulinică este, de fapt, alcătuită din mai multe substanțe diferite, fiecare dintre ele fiind unică în ceea ce privește potența sa, astfel încât este important atingerea unui echilibru corect atunci când se prepară un medicament standardizat. Este absolut recomandat ca rețeta să fie produsă de producători autorizați.