Consiliul de Adminitraţie al FMI, care reprezintă toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cât mai curând" pentru Ucraina, ameninţată cu falimentul şi fragilizată de o insurecţie prorusă în estul ţării, a unui prim împrumut în valoare de 3,2 miliarde de dolari.Acest împrumut ar trebui să acopere datoria la gaze a Ucrainei faţă de Rusia.
Totodată, acest demers oferă şi altor donatori, precum Uniunea Europeană şi Banca Mondială, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat să ajungă la 27 de miliarde de dolari.
Următoarele împrumuturi ale FMI vor fi acordate în etape şi cu condiţia aplicării de către Kiev a unui program de austeritate. Autorităţile interimare de la Kiev, care au solicitat împrumutul la începutul lunii martie, au caştigat deja încrederea FMI anunţând scăderea subvenţiilor la energie, o măsură cerută de această instituţie şi care va duce, de fapt, la creşterea cu 50% a preţului la gaze.
Sarcina asumată de Ucraina se anunţă a fi dificilă, în condiţiile în care economia acestei ţări ar trebui să se contracteze cu 5% în acest an, potrivit unor estimări ale FMI. O creştere de 2% ar urma să fie îngregistrată în 2015, potrivit instituţiei.
Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei începand din 2008, ar trebui să permită de asemenea ameliorarea climatului de afaceri.