Odată cu succesul miniseriei HBO „Cernobîl“, care prezintă povestea celei mai grave catastrofe nucleare civile din istorie şi consecinţele ei, oraşul-fantomă Prîpeat a devenit loc de pelerinaj pentru influenceri, care se pozează în ipostaze provocatoare şi stârnesc astfel revoltă, scrie Stirileprotv.ro
Producţia HBO „Cernobîl“ a devenit cel mai popular serial din istorie, iar odată cu acest lucru, turismul în zona dezastrului nuclear din Ucraina a crescut cu până la 40%, scrie Daily Mail.
Agenţiile turistice organizează tururi în oraşul abandonat Prîpeat, iar tot mai mulţi influenceri merg în „pelerinaj“ în zona de alienaţie de la Cernobîl şi publică apoi fotografiile pe Instagram.
Printre fotografiile recente postate pe Instagram au existat şi unele sexy care au stârnit controverse în mediul online. Spre exemplu, un model din Ucraina a pozat topless în Prîpeat, iar gestul tinerei a atras furia oamenilor.
„Asta e cea mai înaltă formă de prostie pe care am întâlnit-o până acum!“, a fost unul dintre comentarii. „N-ai pic de respect pentru toţi cei care şi-au pierdut vieţile acolo şi pentru toţi cei afectaţi de acest dezastru. Să-ţi fie ruşine!“, i-a transmis o altă persoană.
E absolut ridicol să pozezi aşa. Mii de oameni au murit din cauza acelei tragedii. Ai puţin respect!“, a fost un alt mesaj. „Această fotografie mă dezgustă. O uriaşă lipsă de respect pentru toţi cei care şi-au pierdut vieţile. Iar tu pozezi acolo goală, cerşind like-uri, în speranţa că vei deveni faimoasă pe Instagram!“, a scris o altă persoană.
De altfel, scenaristul miniseriei „Cernobîl“ Craig Mazin şi-a exprimat, printr-un mesaj pe Twitter, nemulţumirea că cei care vizitează zona de excludere par mai degrabă interesaţi să facă poze pe care să le publice pe Instagram decât să înţeleagă catastrofa nucleară care s-a produs la Cernobîl. Craig i-a rugat pe oamenii care vizitează zona să dea dovadă de respect faţă de cei care şi-au pierdut viaţa sau au avut de suferit după explozia reactorului, din 1986.
„Este minunat că serialul Cernobîl a crescut valul de turişti în Zona de Excludere. Însă da, am văzut fotografiile care circulă pe reţelele de socializare. Dacă mergeţi în vizită acolo, vă rog să ţineţi minte că la Cernobîl s-a petrecut o tragedie îngrozitoare. Comportaţi-vă cu respect faţă de toţi cei care au avut de suferit şi s-au sacrificat“, a scris Mazin citat de The Guardian.