Un grup de propagandă afiliat grupării Stat Islamic a realizat un afiș șocant, în care califică drept „o răzbunare a cerului” incendiul de la Catedrala Notre Dame din Paris.
Cu câteva zile înainte de Paștele catolic, fanaticii grupării par să se bucure pe rețelele de socializare de tragedia care a lovit Parisul, cât și întreaga lume, după ce catedrala care datează di 1163 a fost distrusă parțial de flăcări, scrie Daily Mail.
Pe un poster făcut de gruparea al-Muntasr apare imaginea catedralei în Flăcări, însoțită de mesajul: „Construcția a început în 1163 și s-a încheiat în 1345. E timpul să ne luăm rămas bun de la politeismul vostru.”
Mai mult, jhadiștii s-au referit la incendiul devastator ca fiind „o răzbunare a cerului.”
Consiliul Francez al Credinței Musulmane, apel pentru reconstruirea Catedralei Notre Dame
Extrema-dreapta din Germania sugerează că incendiul ar fi un „atac” împotriva creștinilor
De cealaltă parte, un lider al partidului de extremă-dreapta AfD a încercat să facă o conexiune între incendiul devastator de la Notre Dame și „creșterea intoleranței” împotriva creștinilor din Europa – deși anchetatorii francezi insistă că totul a fost un accident.
Alice Weidel, lidera grupului parlamentar Alternativa pentru Germania, a sugerat că ar exista o legătură între incendiul de luni seara și „atacurile” împotriva creștinilor din Franța.
„În Săptămâna Mare, Notre Dame arde. În luna martie, a doua cea mai mare biserică, Saint-Sulpice a luat foc. În februarie au fost 47 de atacuri în Franța. Observatorul privind Intoleranța și Discriminarea împotriva Creștinilor din Europa vorbește despre o creștere semnificativă”, a precizat ea, conform The Guardian.
Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator. Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa - turla care se înalţa deasupra catedralei până la 96 de metri - s-a prăbuşit.
Primele flăcări au început să mistuie acoperişul catedralei, luni seară, după 7 şi jumătate, ora României. Focul, care s-a extins rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, după cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului.
Sute de oameni au asistat, unii cu lacrimi în ochi, la momentul în care turla, construită pe patru piloni de bază, cu o înălţime de 93 de metri, s-a prăbuşit. Printre ei, şi un turist american care abia vizitase catedrala cu câteva clipe înainte de izbucnirea incendiului. „Am ajuns la câteva străzi distanţă, ne-am întors şi ne-am uitat. Am oftat când am văzut că fleşa este cuprinsă de flăcări”, spune el.
Focul a înghițit apoi întregul acoperiş, în partea centrală. Cea mai veche parte a şarpantei dată din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă - de acum mai bine de 200 de ani.