Iranul a executat doi bărbați pentru blasfemie, pentru „profanarea Coranului” și „insultarea Profetului Islamului”. Cei doi - Yousef Mehrdad și Sadrallah Fazeli-Zare - administrau mai multe conturi pe rețelele de socializare „dedicate ateismului și profanării sfințeniei”, potrivit autorităților de la Teheran. Aceștia au fost acuzați că l-ar fi insultat pe profetul Mahomed al Islamului, ar fi promovat ateismul și ar fi ars și un Coran. Nu s-a demonstrat însă dacă bărbații ar fi făcut acest lucru sau anumite imagini au fost doar distribuite de ei pe canalul Telegram, potrivit presei internaționale.
The shocking execution of social media users #YousefMehrdad & #SadrallahFazeliZare in #Iran, who were ruthlessly punished for allegedly insulting Islamic figures and desecrating the Quran. pic.twitter.com/jsbNGFaRcp
— Abdorrahman Boroumand Center (@IranRights_org) May 8, 2023
Organizația pentru drepturile omului din Iran a anunțat că execuția celor doi bărbați reprezintă „un act crud al unui regim medieval”. Potrivit datelor existente, execuțiile din Iran a fost în creștere, pe fondul protestelor antiguvernamentale declanșate de anul trecut odată cu uciderea tinerei Masha Amini de către poliție, însă cele pentru blasfemie sunt rare.
Mizan a spus că Yousef Mehrad și Sadrollah Fazeli-Zare au fost spânzurați la închisoarea Arak din centrul Iranului luni dimineață, a anunțat avocatul unuia dintre bărbați, potrivit BBC.
„Execuția lui Yousef și a lui Sadrollah pentru insultarea profetului nu este doar un act crud al unui regim medieval, este și o insultă gravă la adresa libertății de exprimare. Aceste execuții trebuie să fie un punct de cotitură în relațiile dintre Republica Islamică și țările care respectă libertatea de exprimare. Lipsa unei reacții puternice din partea comunității internaționale trimite undă verde Republicii Islamice și aliaților lor ideologici din întreaga lume”, a declarat Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului din Norvegia pentru drepturile omului din Iran.
Ce idoi bărbați au fost arestați în 2020 și au fost acuzați de conducerea unui canal Telegram numit „Critica superstiției și religiei”, potrivit Agenției de știri iraniene pentru activiști pentru drepturile omului (HRANA). Ei au fost ținuți în izolare în primele două luni și li s-a refuzat și dreptul la un avocat. Iar în 2021, Tribunalul Penal din Arak i-a condamnat pe cei doi pentru blasfemie și i-a condamnat la moarte. Ei au primit, de asemenea, și pedepse de șase ani de închisoare pentru „conducerea unor grupuri pentru a acționa împotriva securității naționale”. Apelurile celor doi au fost respinse de Curtea Supremă și a menținut condamnările la moarte, mai ales că „cei doi și-au mărturisit crimele”.
Grupul pentru drepturile omului a atras atenția că instanțele iraniene nu oferă procese echitabile și folosesc drept dovezi „mărturisiri” false obținute sub tortură.
Iranul este pe locul doi după China la numărul de execuții anuale. De la începutul anului 2023, în aproape cinci luni, în Iran au fost executate peste 200 de persoane, scrie BBC. Potrivit Organizației pentru drepturile omului din Iran, numărul execuțiilor a crescut cu 75%, până la 582 în 2022, pentru că autoritățile au încercat să îi oprească prin frică pe cei care au participat la protestele la nivel național declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini. Tensiunile și protestele din Iran au fost declanșate din toamna anului trecut odată cu moartea unei tinere de 21 de ani - Masha Amini. Aceasta a fost arestată de Poliția Moralității pentru că a purtat necorespunzător jihabul și a fost bătută foarte grav de agenți. Amini a murit în închisoare pe 16 septembrie 2022.
Nu sunt singurele execuții din ultimele zile. Însă nu pentru blasfemie. Înaintea execuției de luni a celor doi bărbați, un activist cu dublă cetățenie suedeză și iraniană a fost spânzurat sâmbătă, 6 mai 2023, acuzat că s-ar fi aflat în spatele unui atac mortal din cursul unei parade militare din 2018. Uniunea Europeană a condamnat „în cei mai fermi termeni” execuția lui Habib Chaab, mai notează BBC.