Rusia a încercat în această seară să dea de înţeles că doreşte să se ajungă la un compromis. Vicepreşedintele Gazprom Alexandr Medvedev a anunţat că de mîine seară, compania va suplimenta livrările către Europa cu 95 de milioane de metri cubi de gaze. Este exact cantitatea despre care Moscova afirma anterior că ar fi fost furată din conducte de către Kiev. Livrările de gaze către Ucraina au fost întrerupte ieri dimineaţă.
Ucrainenii au avertizat că vor prelua gaze naturale din conducte, în ciuda sistării livrărilor, dacă temperatura va scădea sub 0 grade în zilele următoare. Într-un fel sau altul, întreaga Europă este zdruncinată de disputa ruso-ucraineană. În Ungaria, în zonele de la graniţa cu Ucraina, presiunea gazelor naturale scăzuse cu 14 la sută. Situaţia Poloniei este la fel de îngrijorătoare.
Se estimează că în acest moment se importă numai jumătate din cantitatea prevăzută prin contract. În momentul în care au scăzut importurile de gaze naturale, guvernul de la Varşovia a făcut cunoscut că dispune de rezerve pentru maximum o săptămână. Grupul austriac OMV a anunţat că volumul gazelor naturale importate din Rusia a scăzut în noaptea de duminică spre luni cu aproximativ o treime comparativ cu nivelul obişnuit.
Compania a declarat că va putea să îşi onoreze angajamentele faţă de clienţi doar dacă apelează la rezervele naţionale. În Slovacia s-a înregistrat o scădere a presiunii pe conductele care aduc combustibilul din Rusia, dar compania importatoare a declarat că, pentru moment, consumatorii, fie casnici, fie industriali, nu sunt afectaţi.
Germanii nu au încă probleme cu presiunea din conductele de gaz natural, dar nu sunt excluse reduceri importante la cantităţile livrate marilor consumatori. Nici în Franţa, unde se importă mari cantităţi gaz din Rusia, nu păreau să fie probleme, cu toate că Gaz de France anunţat o scădere a cantităţii de gaz livrate de Rusia cu 30 la sută.