Într-o rezoluție nonlegislativă, eurodeputații reuniți în sesiune plenară la Strasbourg au susținut opinia mai multor organizații neguvernamentale care au solicitat o investigație independentă. MfF a estimat deja că SUA au 'încălcat regulile războiului'.
Membrii PE au mai cerut ca 'neutralitatea spitalelor și a clădirilor medicale să fie respectată'.
De asemenea, ei au condamnat 'uciderea și decapitarea barbară', la începutul lui octombrie, a șapte membri ai minorității șiite hazare, în sud-estul Afganistanului.
După incidentul de la Kunduz de pe 3 octombrie au fost lansate trei anchete — una americană, una afgană și una a NATO—, însă președinta MfF, Joanne Liu, s-a pronunțat pentru înființarea unei 'comisii umanitare internaționale pentru a se face lumină asupra suspiciunilor de crimă de război'.
MfF susține că, înaintea atacului, echipele sale le-au transmis armatei afgane și forțelor americane coordonatele GPS ale spitalului din Kunduz și au atenționat comandamentele lor după ce primele bombe au început să cadă.
La câteva zile după raid, șeful forțelor NATO din Afganistan, generalul american John Campbell, a recunoscut că atacul fusese solicitat de armata afgană și a fost decis de lanțul ierarhic al comandamentului american, însă Washingtonul a precizat că așteaptă rezultatele anchetei înainte de a se pronunța.