Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Statele Unite, este principalul suspect al puterii de la Ankara în legătură cu tentativa eșuată de puci din 15 iulie.
"Am trimis 4 dosare în SUA pentru extrădarea teroristului-șef", a spus Yildirim, potrivit Anadolu Agency.
Președintele Recep Tayyp Erdogan anunţase în prealabil că o cerere de extrădare a lui Gulen din SUA va fi depusă de Ankara "în zilele următoare".
Preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan a declarat, luni, într-un interviu pentru CNN că o cerere oficială în vederea extrădării predicatorului Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Statele Unite, urmează să fie depusă "în zilele următoare".
Întrebat de Becky Anderson de la CNN, căreia i-a acordat acest prim interviu - după puciul eşuat din weekend - în palatul prezidenţial de la Istanbul, ce va face dacă Statele Unite refuză să-l extrădeze pe fost său aliat care a devenit inamicul său numărul unu, Erdogan i-a răspuns că "avem un acord reciproc de extrădare a criminalilor".
"Acum ceri să fie extrădat cineva, eşti partenerul meu strategic, mă supun, respect acest lucru, dar tu nu faci acelaşi lucru - ei, bine, desigur, trebuie să existe reciprocitate în astfel de lucruri", a continuat preşedintele turc.
El a făcut o paralelă între Gulen şi Osama ben Laden, notează News.ro.
Erdogan l-a acuzat pe predicator că se află în spatele tentativei de lovitură de stat, însă Gulen a respins aceste acuzaţii şi a sugerat că susţinători de-ai liderului sau opoziţia se pot afla în spatele puciului eşuat.
Secretarul de Stat american a declarat că Statele Unite nu au primt din partea Turciei o cerere oficială în vederea extrădării lui Gulen.