Într-un discurs rostit în mijlocul susţinătorilor săi strânşi la Istanbul, Erdogan a spus că există “forţe externe care vor să întoarcă această naţiune împotriva forţelor armate”.
Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat, sâmbătă, că doreşte să vadă dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite, în tentativa de lovitură de stat din Turcia, precizând că autorităţile americane nu au primit până acum vreo solicitare de extrădare.
Premierul turc Binali Yildirim a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că orice ţară care îl sprijină pe Fethullah Gulen - acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat de la Ankara - va fi considerată în război cu Turcia. Binali Yldirim a avertizat că oricine este de partea lui Gulen "nu va fi considerat un prieten al Turciei şi va fi considerat în război cu Turcia". Clericul musulman Fetullah Gulen s-a autoexilat în Statele Unite şi, conform BBC, este considerat al doilea cel mai puternic om din Turcia.
Militari turci au ocupat vineri seară zone strategice din Ankara și Istanbul, inclusiv aeroportul Ataturk, podurile din Istanbul si parlamentul din Ankara și au anunțat că au preluat puterea în țară. Pe parcursul unei nopți dramatice, a devenit clar că nu întreaga armată participa la lovitura de stat.
Guvernul a anunțat că este încă în control, în vreme ce Președintele Recep Tayyip Erdogan a cerut oamenilor să iasă în stradă și să apere democrația, lucru care s-a întâmplat.
Mai multe explozii s-au auzit la Istanbul, unde puciștii ar fi deschis focul asupra populației, iar la Ankara, clădirea Parlamentului a fost lovită de cel puțin o bombă. Ulterior, guvernul și mai multe instituții de securitate, inclusiv structuri ale Armatei, au anunțat că lovitura de stat a eșuat.