Turcia, țară membră a NATO, face parte din coaliția internațională condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Siria și Irak, dar percepe acțiunile kurzilor, conduși de Partidul Uniunii Democratice (PYD), filiala din Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în vederea creării unei autonomii, ca pe o amenințare la securitatea națională, temându-se că aceasta ar putea alimenta separatismul în rândurilor kurzilor turci.
Avioane turcești au lovit recent poziții ale Unităților de Protecție ale Poporului Kurd (YPG) în două rânduri după ce acestea au sfidat Ankara și au trecut la vest de fluviul Eufrat.
'Acesta a fost un avertisment. (...) Turcia nu are nevoie să ceară permisiunea nimănui pentru a face ceea ce trebuie', a afirmat Erdogan, sugerând că ar putea ignora cererea Washingtonului de a evita lovituri asupra kurzilor sirieni și de a se concentra în principal pe pozițiile Statului Islamic. Erdogan a adus critici dure la adresa PYD, pe care l-a acuzat de 'epurări etnice' în zonă, într-un discurs difuzat de postul de televiziune Kanal 24, în care a spus că sprijinul occidental pentru aceștia echivalează cu susținerea terorismului. Kurzii sirieni au anunțat la 21 octombrie crearea unei noi provincii în nordul țării.