Fricţiunile dintre Elveţia şi UE, organizaţie din care 'Ţara Cantoanelor' nu face parte, s-au agravat în contextul în care Marea Britanie îşi negociază ieşirea din blocul comunitar în urma referendumului din iunie 2016 şi încearcă să aibă un nou parteneriat cu Uniunea Europeană, conform Agerpres.
Discuţii cu privire la securizarea unui nou 'tratat-cadru' care să guverneze relaţiile dintre UE şi Elveţia s-au desfăşurat pentru o anumită perioadă, Bruxelles-ul dorind să înlocuiască peste 100 de acorduri bilaterale semnate cu partea elveţiană. Însă relaţiile dintre Berna şi Bruxelles s-au răcit în această săptămână după ce UE a acordat Bursei de Valori a Elveţiei doar un acces limitat la blocul comunitar, ceea ce a atras ameninţări cu măsuri de retaliere din partea Bernei.
''Calea bilaterală este importantă. De aceea, trebuie să ne clarificăm relaţia cu Europa. Trebuie să ştim în ce direcţie vom merge. De aceea un referendum fundamental ar fi util'', a declarat Doris Leuthard pentru publicaţia elveţiană Sonntags Blick.
Leuthard a adăugat că unele ţări din UE consideră similare cazurile Elveţiei şi Marii Britanii, în timp ce alte state membre doresc să-şi consolideze propriile centre financiare pe seama Elveţiei. În opinia sa, presiunile externe nu vor contribui la un climat favorabil în Elveţia în legătură cu un potenţial tratat (cu UE).